Ковачевић: Историјски дан за Српску

10.12.2021 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је данас изузетно битан историјски дан за Републику Српску, која у парламенту започиње процес повратка кући и враћа се свему ономе што јој по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму припада.

– Република Српска има своја демократска и уставна права и њих ће и те како одлучно да штити и никакве пријетње, црвене линије, никакве глупости неће поколебати ни Милорада Додика, нити било кога другог ко данас води Српску да се бори за то да јој се врати оно шта јој припада – рекао је Ковачевић за РТС.

Он је истакао да високи представници, неизабрани странци у БиХ нису имали право да предлажу и доносе законе, мијењају уставе или раде било шта што се тиче онога што треба да раде домаћи, демократски изабрани представници, као што су у Скупштини Српске.

– Демократски представници су у Скупштини Српске и они су изабрани од свих који у Српској живе и они су ти који имају право и на основу устава и закона и на основу међународног права и морала да се баве таквим питањима и они ће то да раде – рекао је Ковачевић.

Он је одбацио наводе да је Српска било шта блокирала, да она није неки деструктивац у БиХ, нити је икада била било какав фактор нестабилности или неко ко изазива кризу, већ је увијек она била та која тражи начине како да се криза ријеши.

Према његовим ријечима, цијелу кризу изазвао је један неизабрани странац, човјек који нема никакве везе са БиХ, који није ту рођен, нити изабран од било кога у БиХ, а дошао је и покушао да наметне закон, за који је парламент Српске јасно рекао да тај „покушај закона“ није на снази у Републици Српској.

На питање да ли ће заиста доћи до враћања надлежности или се само покушава видјети хоће ли се смирити ситуација у наредних шест мјесеци будући да је то рок да се спроведу одлуке враћању надлежности, Ковачевић је рекао да Српска ништа не испробава.

– Српска јасно започиње један јако значајан процес „повратка Републике Српске кући“, која се враћа у своје уставне оквире и враћа сва она права која јој по уставу припадају – рекао је он.

Он је поновио да је неизабрани странац, високи представник, више од 140 пута наметао законе који су у супротности и директно су кршили Устав БиХ, а у питању су надлежности које не припадају БиХ, него Српској.

– Ми сада кажемо да то више неће да важи у Српској и дајемо период од шест мјесеци да не бисмо ушли у један потпуни хаос, да потпуно студиозно, професионално, стручно припремимо законску регулативу за све те области и да оног тренутка када будемо доносили закон по закон у Српској, аутоматски престају са важењем сви ти закони наметнути на нивоу БиХ, који су супротни Уставу БиХ – додао је он.

Одговарајући на питање да ли је доношењем закона о Агенцији за лијекове, која још није основана, Српска само опипавала пулс међународне заједнице и да ли покушава да избјегне оштра реаговања међународне заједнице, Ковачевић је поновио да власт у Српској не тестира било шта, него штити интересе Српске и интересе њених грађана и враћа Српској сва њена уставна права.

– Не можете да донесете закон и да сљедећи дан направите хаос, да имате проблем која инспекција контролише, да имате проблем ко је надлежан за увоз лијекова, или да угрозите здравље грађана. Не, то не можете да радите преко ноћи и да ломите преко кољена, него јако озбиљно, студиозно, стручно, професионално и пажљиво да бисте урадили све што је потребно да ваши грађани добију оно што је најбитније – рекао је он.

Када је ријеч о упозорењима из Мисије ММФ у БиХ да би повлачење Српске из Управе за индиректно опорезивање имала „страшне економске посљедице“ и да би довело у питање враћање јавног дуга, Ковачевић је рекао да су то све неистине и да се, нажалост, ова мисија ММФ у БиХ увијек искључиво бави политиком, а не оним чиме треба – финансијама.

– Овдје се ради само о томе да неко покушава лажима и манипулацијом да препадне Српску и српски народ и да им каже да немају право на оно што јесу њихова права. То је нешто на шта ми не пристајемо. Ми ћемо Српској да вратимо оно што јој припада и то је једна изузетно добра вијест за све грађане Српске – нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да су из ММФ посљедња два или три пута када је Српска разговарала о аранжману са том мисијом, директно јој рекли да немају никакве финансијске услове, јер све испуњава, али да имају веома јасне политичке услове.

Ковачевић је рекао да је од Српске увијек тражено да се одрекне својих надлежности, да се формирају нове институције БиХ, да се врши централизација у корист само једних у БиХ.

– Ми смо то одбијали и из тог разлога смо тражили своја рјешења на неким другим тржиштима, као што је Лондонска, гдје смо имали веома успјешну трансакцију – додао је Ковачевић.

„Господу из ММФ-а“ је подсјетио да је овај систем о којем Српска данас говори, функционисао до 2004. и 2005. године, односно десет година од успостављања мира и потписивања Дејтоснког споразума, и да нико није имао било какав проблем.

– Српска никада није каснила ниједног дана са враћањем спољног дуга, нити је имала проблем са инвестицијама у болнице, путеве или било шта – нагласио је Ковачевић.

Када је ријеч о промјени Устава Српске у вези са враћањем надлежности и очекиваном противљењу бошњачког клуба, Ковачевић је рекао да тај процес тек предстоји, али да је јако битно да ништа оно о чему говори Српска није у супротности са Уставом БиХ, нити Уставом Српске.

– Друга је ствар што ми имамо и ту чињеницу да се један од тих високих представнивка и неизабраних странаца једно јутро неке године пробудио и рекао – „мени се не свиђа Устав Републике Српске“ и из њега избрисао све што се њему не свиђа, а дописао све што он мисли да у њему треба да буде. То су ствари које ми одбацујемо – појаснио је Ковачевић.

Архива