Ковачевић: БиХ може бити или дејтонска или бивша

02.12.2021 Актуелно

БиХ може бити или дејтонска или бивша, а која ће од ових опција на крају бити реалност одговорност ће сносити представници најбројнијег конститутивног народа, сматра савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић.

– БиХ може бити или државна заједница два равноправна ентитета и три равноправна конститутивна народа, или двије или три државе. Они који себе називају демократском већином, или у преводу представници најбројнијег конститутивног народа, сносиће највећу одговорност за то која ће од ових опција на крају бити наша реалност. То јасно значи да ми прихватамо да будемо у БиХ, али само у дејтонској БиХ – навео је Ковачевић мостарски портал Билд.

Он истиче да је Република Српска пристала да потпише Дејтонски споразум и његове анексе само зато што јој је то омогућило значајну аутономију.

– Због те аутономије смо жртвовали нашу жељу да будемо независни и пристали смо да будемо у саставу БиХ. Али понављам, само у саставу такве, дејтонске БиХ – истакао је Ковачевић.

Ковачевић указује да је кључни разлог зашто се БиХ 26 година налази у стању перманентне политичке кризе, управо у томе што су представници једног дијела међународне заједнице стално испуњавали жеље само једног од три, а на штету друга два конститутивна народа у БиХ.

– То је у потпуности нарушило унутрашњи баланс и уздрмало консензус за постојање БиХ. Једино о чему се данас може водити дијалог, јесте како да вратимо тај неопходни унутрашњи баланс, па самим тим и потребни консензус за опстанак БиХ. Република Српска и Срби су вољни. Колико видим, постоји воља и код Хрвата. Поставља се питање да ли је могуће да су само Бошњаци против опстанка БиХ?! – пита Ковачевић.

Архива