Ковачевић: БиХ може бити или дејтонска или бивша земља

15.12.2021 Актуелно

БиХ може бити или дејтонска земља или бивша земља, поручио је вечерас Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Он је нагласио да Република Српска поштује територијални интегритет и међународни суверенитет БиХ и да је спремна да буде дио БиХ, али само ако има сва она права које јој Устав БиХ гарантује.

– Уколико та права немамо онда ће, једноставно, морати да се тражи неки нови пут, а ми нисмо баш сигурни да ли тај нови пут подразумијева постојање БиХ, или да то поједноставимо. БиХ може бити или дејтонска земља или бивша земља – рекао је он у емисији Свет са Спутњиком.

Ковачевић је указао да су на Дејтонски споразум сви дали свој пристанак и да је то био једини рецепт за „босански лонац“ који су сви били вољни да прихвате, док за ништа друго у БиХ не постоји консензус.

– За ово постојеће стање које је потпуно скарадно, које не осликава оно што ми имамо у постојећем Уставу БиХ, не постоји консензус Срба, ни Републике Српске, што је Српска јасно рекла одлукама 10. децембра у Народној скупштини. Не постоји консензус ни представника хрватског народа, који су исто тако апсолутно незадовољни постојећем стањем – рекао је он.

Ковачевић је поручио да БиХ никако не може бити земља у којој је задовољна само једна – бошњачка страна, јер је то пут у нестанак БиХ.

У осврту на изјаве будућег амбасадора САД у Србији Кристофера Хила да је Република Српска главни проблем на Балкану и пријетње санкцијама које Српској и њеном руководству долазе са многих адреса, Ковачевић је рекао да је најтрагичније то што је Хил рекао да: „Дејтонски споразум никада није замишљен као трајно рјешење за БиХ“.

– Међутим, ми смо Дејтонски споразум и његове анексе, а самим тим и Анекс четири, који је Устав БиХ, ми смо то потписали као наш пристанак на БиХ која је за нас прихватљива и оно што је кључна порука Српске, Милорада Додика и комплетног руководства да је то једина БиХ на коју је Република Српска спремна да пристане и једина БиХ у којој је Српска спремна да буде њен саставни дио. Све друго је за Републику Српску апсолитно неприхватљиво – нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио и да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао британског изасланика Пича да под хитно пошаљу велику војну формацију у БиХ.

– Милорад Додик је јасно рекао да могу да пошаљу 100.000 војника, али да то неће ријешити проблеме. Проблеми остају апсолутно неријешени и ти проблеми су политички проблеми. Република Српска не планира да се помири са тим да јој се одузимају права – рекао је он.

Ковачевић је нагласио да је у протеклих 26 година безочним насиљем мијењана уставна стуктура БиХ, а да су међународне околности биле такве да Република Српска није томе могла да се супротстави и подсјетио да је само у једном дану смијењено 56 званичника, а да су високи представници донијели више од 140 закона који су били у супротности са Уставом и редовно били у корист бошњачког и увијек у супротности и против воље српског и хрватског народа.

– Ми нисмо спремни да Република Српска нестане. Потпуно смо спремни да Републику Српску бранимо и да јој вратимо оно што јој припада по дејтонском Уставу – рекао је Ковачевић и додао да су пријетње руководству Српске, посебно српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику – нелогичне.

Ковачевић је запитао да ли се у било којој цивилизованој земљи било ком домаћем, демократски изабраном политичком представнику може пријетити било каквим санкцијама због тога што се залаже за поштовање Устава своје земље.

– То су једноставно потпуно нелогичне, потпуно непојмљиве ствари – рекао је он.

Ковачевић је рекао да Република Српска једноставно тражи исти однос према Србима и свим грађанима Републике Српске и Српској који постоји и према људима у другим државама Европе.

– Ако на било који начин уклоне Милорада Додика са политичке сцене, морају да знају да смо сви ми овдје Милорад Додик и да смо спремни да водимо искључиво такву политику коју тренутно води и заговара он јер то није политика Додика, већ политика Републике Српске, грађана Српске и политика коју грађани на сваким изборима буквално делегирају Милораду Додику као политику коју он треба да заступа, да води у борби за интересе грађана, а који су увијек у складу са Дејтонским уставом – рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да у Српској неће да говоре о евентуалном сценарију ескалације насиља, јер постоји потпуна убијеђеност да до тога неће доћи.

– Оно што је најбитније је да руководство Републике Српске неће повући ниједан такав потез. Мир је кључна вриједност Републике Српске, кључна категорија и не постоји ништа за шта бисмо жртвовали мир. Такве приче постоје да би се Република Српска обесхрабрила у свему овоме и да би се представницици Српске препали, да би одустали од тога да се врати оно што јој припада – рекао је он.

Ковачевић је указао да је Српска увијек позивала на дијалог унутрашњих фактора.

– Једини начин да се нађе одрживо рјешење за БиХ је да унутрашњи фактори сједну за преговарачки сто и да дођу до рјешења. Дејтонска БиХ је дефинитивно једина на коју су пристали, не само Срби и Република Српска, него су пристали сви. Пристали су и Бошњаци и Хрвати. То је нешто што је постигнути консензус, баланс. Једино о чему можемо да разговарамо је како да се вратимо том консензусу и балансу – закључио је он.

Архива