Источно Ново Сарајево: 30 милиона КМ инвестиција до краја сљедеће године

15.12.2021 Актуелно

Са више од 30 милиона КМ инвестиција до краја сљедеће године општина Источно Ново Сарајево међу првима је у Републици Српској, истакнуто је након данашње посјете званичника Републике Српске овој локалној заједници.

Указано је на добру сарадњу локалних и републичких институција које пружају велику подршку реализацији бројних пројеката у овој општини.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић рекао је да ова општина има велику подршку Владе, српског члана Предсједништва БиХ, републичких институција и свих министарстава, те да је на данашњем састанку званичнике упознао о свим инвестицијама које ће се реализовати наредне године.

Ријеч је о пројектима изградње студенског дома, зграде Ректората, Музичке академије који су вриједни око 20 милиона КМ, а финансира их Влада Републике Српске, те о изградњи основне школе за коју до краја године треба да се распише јавна набавка.

– Увјерени смо да ћемо до почетка наредне школске године да уселимо наше малишане у нову основну школу вриједну 4,5 милиона КМ, што финансира Влада Републике Српске – напоменуо је Катић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је ово развијена локална заједница која има амбициозне развојне планове.

– Ово је развијена локална заједница са амбициозним плановима за будућност, а утолико су амбициозне и намјере институција Републике Српске да и даље буду на располагању локалној заједници и потребама њених грађана – рекла је предсједница Српске.

Она је навела да је данашњи састанак у Источном Новом Сарајеву одржан да би се видјело како даље да се крећу републичке и локалне власти, односно институције, у складу са потребама становника.

Српски члан Предсједнишства БиХ Милорад Додик рекао је да ће општина Источно Ново Сарајево идуће године добити нову основну школу и вртић.

– Планирамо и чим изађемо из тих инвестиција изградње вртића и школе, а то је идуће године, да изградимо овдје и затворени олимпијски базен који ће служити грађанима ове општне и рекреативцима. Мислим да треба да има тај садржај. Нема ниједне инвестиције у којој нисмо учествовали – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска способна да инвестира те да више није у позицији само да санира и поправља.

– Сада можемо да градимо и то показујемо, а ова општина је видљив знак. Као и друге општине – рекао је Додик и додао да је показатељ колико се ради и чињеница да ће од око 20 милиона КМ буџета општине Источно Ново Сарајево 10 милиона ићи у инвестиције.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су највиши званичници Републике Српске подржали пројекат изградње спомен-комплекса страдалим Србима цивилима у 20. вијеку у Источном Новом Сарајеву.

– Добили смо подршку суфинансирању изградње спомен-комплекса Србима цивилима страдалим у Првом и Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату. Највећим дијелом ће учествовати Влада, али и градска и општинска управа – рекао је Ћосић.

Уз предсједницу и српског члана Предсједништва БиХ, у посјети Источном Новом Сарајеву данас био и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Архива