Додик: Српска наставља да се бори за свој положај регулисан Дејтоном

31.12.2021 Актуелно

У наредној години Република Српска наставља да се бори за свој положај регулисан Дејтоном, рекао је за Независне новине Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Тврди да се не плаши ни америчких ни њемачких санкција и напомиње да је Република Српска понудила платформу за разговоре с Федерацијом БиХ о наметнутим одлукама, али да Бошњаци то не желе.

– Они мисле, ријешиће се Додика, па ће доћи неко ко ће пристати на све што они кажу, па ће повући још на ниво БиХ, па ће послије и тај бити крив, па ће и њега рушити – рекао је Додик.

Најавио је и укадање Закон о забрани располагања државном имовином Републике Српске, који је наметнуо Педи Ешдаун, а онда ће новим законом регулисати имовину у Српској, прије свега шуме и пољопривредно земљиште јер је Уставни суд апсолутно био политички мотивисан кад је о томе одлучивао.

– Донијећемо закон о укидању закона високог представника о располагању државном имовином Републике Српске. Тако гласи. Након тога иде закон о имовини – изјавио је Додик за Независне новине

Напомиње да Српска неће причати с Кристијаном Шмитом док га Савјет безбједности не потврди као високог представника.

– Ја желим да очувам нашу аутономију. Не желим да се преко наших леђа велики табају, без обзира на ко то био – каже Додик.

За помоћ Мађарске је рекао да се воде озбиљни договори и да се ради на том плану.

– Наравно да ће бити. Ми развијамо и неке пројекте у области енергетике. Мађарска је близу и ја морам да кажем да смо ми веома заинтересовани за њихов пројекат везан за јачање породице – истакао је Додик и додао да је њен премијер Виктор Орбан велики лидер једне успјешне земље, са којим се слаже.

Архива