Додик разговарао са Путином

02.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Москви са предсједником Русије Владимиром Путином.

– Са предсједником Путином разговарао сам о актуелној ситуацији у региону. Упознао сам Путина са нашим виђењем ситуације у Босни и Херцеговини. Могу да кажем да је он веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације, рада и понашања међународних актера, статуса Републике Српске, уставних рјешења али и како се развијају заједнички економски пројекти са Русијом – изјавио је Додик у интервјуу за РТРС.Фото: РТРС

Додик истиче да је задовољан разговором са Путином, да су разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.

Навео је да је са Путином договорио исту цијену гаса и да је руски предсједник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску о чему ће сутра разговарати са представницима Гаспрома.Фото: РТРС

Додик је информисао Путина о покушају отимања имовине Републике Српске, што није у складу са Дејтоном, и то Српска не може себи да дозволи.

– Имамо једну искрену опредијељеност предсједника Путина да разумије веома сложену ситуацију код нас, да изрази жељу да помогне у сваком конкретном пројекту, то је нешто што је најважније. Ја нисам био овдје да некога критикујем или бацам терет на неког другог, то није мој стил. Ја сам само говорио о томе како БиХ може да функционише, да је за њу најбоље да се врати Дејтонском споразуму. Чини ми се да овдје за то постоји разумјевање – рекао је Додик за АТВ послије састанка са Путином у Москви.

Он је истакао да Путин није ништа рекао против БиХ, али је рекао да сви морају бити поштовани, да се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани.

Додик сматра да је неприхватљиво да се мијењају елементи конститутивности народа у БиХ и за то постоји подршка Русије, за разлику од либералних концепција са запада, који, како каже, гањају причу о „апстрактном грађанину“.

Он је додао да су Путину пренијели став Српске да само легитимно изабрани високи представник може да има подршку и легитимитет у БиХ са чим се Путин сагласио.

– Разговарали смо и о културној и свакој другој врсти сарадњи, поготово о политичким питањима. Путин је изнио свој став везано за Дејтонски споразум. Русија има низ примједби о непоштивању Дејтонског споразума и да у том погледу стави та питања на дневни ред Савјета безбједности УН. То је за нас важно имајући у виду разне спекулације – рекао је Додик .

Додик каже да је у Москви као представник једне мале заједнице која се зове Република Српска и да једна велика Русија има пажњу за наше проблеме.

Он је на састанку представио проблеме онако како их види Република Српска.

– Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се потпуно бесмислена када разговарате са човјеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир, да се поштује међународно право и Дејтонски споразум – нагласио је Додик.

Два лидера су разговарала и о економско-финансијској подршци и о пројектима који се остварују у Српској, те је истакао да су данас „одобрили локацију у Невесињу за изградњу соларне електране“. 

Архива