Додик: Путин потврдио да нема сагласности за именовање Шмита у Савјету безбједности

04.12.2021 Актуелно

Неће бити подршке за именовање високог представника у Савјету безбједности УН, потврдио ми је предсједник Русије Владимир Путин, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, на конференцији за новинаре у Бањалуци.

– Осјећам велико задовољство квалитетом разговора са предсједником Русије Владимиром Путином. Разговорали смо скоро сат времена и причали о економији, изградњи гасовода, Српско – руског храма у Бањалуци, цијени нафте – поручио је Додик.

Он је нагласио да високи представник није имао право да наметне ниједан закон, а он је то урадио 140 пута.

– Русија је потписник Дејтонског споразума, и она то манифестује на сваки могући начин. Из шпекулативних разлога покушава се сва кривица свалити на леђа Републике Српске. Импресионирало ме то колико је упознат са детаљима. Потврдио ми је да неће бити подршке за Шмита у Савјету бејзбједности УН. Русија нема намјеру да се мјеша у БиХ, како то чине неки други путем специјалних изласника – поручио је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска посвећана Уставу БиХ и усмјерена је на то како је он изворно записан.

–  Све оно што је у складу са међународним правом Руска Федерација то подржава. Упознао сам Путина да ми немамо намјеру да идемо ка НАТО, и њему је то познато. Договор и разговор са људима, без мијешања других у унутрашње ствари и то смо могли да чујемо од предсједника Путина – поручио је Додик.

Додик је рекао да је са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви разговарао о изградњи Српско-руског храма у Бањалуци, а да ће о посјети руског предсједника бити разговарано када храм буде завршен.

– Он је изразио вољу да дође уколико му обавезе дозволе, имамо оквирни договор у том погледу – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Путин се овај пут, као и приликом њиховог претходног разговора, интересовао за изградњу Српско-руског храма у Бањалуци у смислу помоћи да се заврши.

– До краја године требало да буду завршени грађевински радови, а доћи ће тим из Русије који ће помоћи изналажењу рјешења за унутрашње уређење Храма – осликавање и све остало – поручио је Додик.

Погледајте комплетну конференцију за новинаре Милорад Додика:

Архива