Додик: Прича о Сребреници је манипулација, Бошњаци граде национални мит на лажи

18.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је прича о геноциду у Сребреници обична манипулација и да није тачно да су у Сребреници страдали само Бошњаци, него су страдали и Срби у готово идентичном броју.

Додик је изјавио да је прича о геноциду у Сребреници обична манипулација, на основу које се жели приказати да су Срби геноцидашки народ, а да је Република Српска геноцидна творевина, што није тачно.

– Као што Срби имају косовски мит, на бази чега су формирали свој националне особености, окупљали се око тога вијековима, о томе причали и истините и неистините приче, тако и муслимани Бошњаци који су тек били у конституисању, покушавају преко Сребренице да направе неки свој национални мит, али који је наравно лажан – рекао је Додик за ТВ Прва.

Он је истакао да је лажна чињеница да су у Сребреници само страдали Бошњаци, што није тачно, него и Срби у готово идентичном броју.

– Када узмете податке и видите на који начин је то прављено, онда видите да се све страдање Бошњака свело на Сребреницу, па и она из 1992. до 1995. године на период од 11. до 18. јула 1995. Изузели су ту причу о страдању Срба и одједном се проблематизује само страдање Бошњака – рекао је Додик.

Истакао је да Бошњаци јесу страдали и нико нормалан не може то да спори, али нико нормалан не требало да спори ни то да су страдали Срби у том сребреничком крају, и то њих 3.400 по налазима независне комисије.

– У исто вријеме када је међународна заједница формирала Комисију за Сребреницу, формирана је и Комисија о страдању у Сарајеву, која није урадила ништа и све се свело на Сребреницу, због чега је дошло до потпуне манипулације тим догађајем – рекао је Додик.

Негирао је да су Срби геноцидан народ, нагласивши да ако је над било киме учињен геноцид, учињен је над Србима.

– У Републици Српској нема никога кога потражује било који суд да је учествовао у злочинима у Сребреници. Сви су приведени судовима и пресуђени и добили доживотне и дугогодишње казне затвора и на то би требало да се стави тачка, али тачка се не ставља. Не би затворили Хашки трибунал да има неко кога чекају, него су га затворили зато што су затворили тај случај“, рекао је Додик.

Оцијенио је да је у међувремену немогуће живјети у околностима гдје се побију сви свједоци злочина Насера Орића, који је убијао лично, а ослобођен је путем суда БиХ од било каквог учешћа у злочину, док истовремено данас у Републици Српској та иста сарајевска, муслиманска власт, односно тужиоци, приводи по Невесињу људе само зато што су били припадници Војске Репубике Српске, а неки су били чак и кувари.

– Они су стављени у категорију „удружени злочиначки подухват“, што право не познаје, јер постоји само индивидуална одговорност. Србима суде по новим законима које је наметнула међународна заједница у БиХ, који је много строжи, а муслиманима по законима бивше Југославије који је много блажи по висини казни – рекао је Додик.

Он истиче да Република Српска не може 12 година да покрене промјену тог закона, док истовремено високи представници могу да намећу чак 140 закона, због чега је Република Српска кренула у доношење одлука о враћању надлежности.

– Високи представници немају право да намећу законе, што је признао и тумач Дејтонског споразума Карлос Вестендорп на конференцији за новинаре након конференције у Бону. Ми смо на то указивали годинама, али нико то неће да слуша – рекао је Додик и додао да нема земље на свијету гдје појединац, неизабрани странац, може да дође у неку земљу и наметне закон.

Он је изразио захвалност Србији и предсједнику Александру Вучићу за подршку и помоћ коју дају Републици Српској за разне пројекте и додао да Вучић искључиво ради у интересу Србије и српског народа.

– Са Вучићем никада нисам разговарао о томе да пренесемо било какав сукоб. Милорад Додик добро води рачуна да оно што ми радимо не кошта Србију – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

– Република Српска је посвећена миру, неће ратовати и нема разлога за било какав сукоб. Српска има своје границе, систем и једина је одржива у БиХ, за разлику од БиХ и Федерације БиХ – закључио је Додик.

Архива