Додик: Посебна сједница у рангу историјске

09.12.2021 Актуелно

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности Српске је у рангу историјске сједнице и представља суштинске ствари за нашу будућност, јачину, снагу, за наша права добијена Уставом, поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

– Било је много отпора, и они су долазили из вана, гдје су покушали да спријече њено одржавање, што само говори колико је важна. С друе стране ту је и опозиција, која је на различите начине у служби странаца покушала да обеснажи снагу одржавања ове посебне сједнице. Али људи који одлучују у Републици Српској су одлучни да ово проведу и повући ћемо сагласност која је раније дата под великим притисцима – нагласио је Додик.

Он је поручио да ће се повући сагласност на формирање Оружаних снага, и да ће се онда сјести и видјети на који начин ће се то питање ријешавати.

– Исто тако је и за индиректно опорезивање, јер Дејтонски споразум каже да је Српска фактор фискалног система, а не БиХ. Ту су и све друге одлуке које је донио високи представник, а нису биле у складу са Уставом БиХ и њихово важење на простору Републике Српске биће укинуту док се не донесе ново законодавство. Да ли је неко од тих питања могуће уредити на нивоу БиХ на новим основама, али многи од тих закона биће предмет законодавства Републике Српске – поручио је Додик.  

Архива