Додик: Политички процес који је повело Сарајево је крај БиХ

22.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су поступци Суда и Тужилаштва БиХ политички мотивисани и да је то покушај да се сахрани Република Српска.

– Република Српска је све учинила у складу са Уставом и Дејтонским споразумом – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, коментаришући предмет који се у Тужилаштву БиХ води против званичника Српске због наводног напада на уставно-правни поредак БиХ.

Додик је додао да је то „покушај да се сахрани Република Српска“, те да иза свега стоји намјера да се дестабилизује Српска, која данас има боље показатеље од ФБиХ.

– Овај процес који су повели је крај БиХ. Не зато што ја тако мислим, већ зато што су злоупотријебили институције – рекао је Додик и додао да је из Републике Српске дуго указивано на то да је рад правосуђа БиХ политички мотивисан.

Он је истакао да Суд и Тужилаштво БиХ раде по налогу политичког Сарајева и да је у питању политички прогон, изразивши жаљење што је, како је рекао, опозиција из Републике Српске уплетена у то.

– Они свјесно или несвјесно иду у прилог онима који желе да направе случај од овог – рекао је Додик.

Додик је поручио да ће се Република Српска организовано бранити, те да ће у року од мјесец дана имати законе који ће регулисати правосуђе.

– Забранићемо њихово дјеловање, обезбиједићемо да се створи неутрално правосуђе које нема политички мотивисане одлуке – нагласио је он.

Додик је рекао и да ће Република Српска у току јануара донијети закон и увести Високи судски и тужилачки савјет.

– Тај закон је већ упућен или ће се ових дана упутити према Народној скупштини и она ће одлучити када ће о том закону расправљати. То подразумјева дисквалификацију Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске и то је озбиљан посао који ћемо учинити. Нико нас у томе неће зауставити – поручио је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска привлачна за инвестиције и да има историјски ниво коефицијента за расподјелу средстава од индиректиних пореза који износи 34,57 одсто.

– То говори да Република Српска има повећане инвестиције и потрошњу. На Јахорини је цијена квадрата апартмана 10.000 КМ, а на Бјелашници је 2.200 КМ. То говори да је Српска у односу на Федерацију БиХ интензивнија када је ријеч о инвестицијама – рекао је он и додао да овоме не може да нашкоди нелегални високи представник Кристијан Шмит.

Додик је рекао да човјек који се лажно представља као високи представник у БиХ, у недостатку ауторитета, пријети Републици Српској, али да не може да се бави питањима Међународног монетарног фонда, Свјетске банке и европских фондова.

Архива