Додик: Политичка борба за Српску никада није престала

07.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да политичка борба за Републику Српски никада није престала, да она неће ратовати чак и ако буде нападнута, већ ће се политички одбранити.

Додик је истакао да је кључна борба била да се не промијени Устав БиХ, а било је покушаја.

– Ако смо успјели нешто да урадимо, успјели смо да очувамо Устав – истакао је Додик и додао да се ту види шта је надлежност, ко може да предложи закон, а нигдје не пише да је то високи представник.

Подсјетио је да се од 2006. године кренуло да се заустави пренос надлежности, и већ је учињено 2008. године када је високи представник покушао да наметне пословник о раду Парламентарне скупштине БиХ и промијени начин гласања, али су српски представници најавили да излазе па је то повучено.

Додик је навео да је 56 службеника смијењено да би се дошло до наводне сагласности о формирању Оружаних снага БиХ, али Република Српска сматра да то није било регуларно и није фер.

– За нас је сасвим довољно да је то било у условима наметања, кажњавања, то је било нелегитимно, нелегално – истакао је Додик у Београду на трибини „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“.

Он је навео да ће Народна скупштину у петак разматрати информације о одузетим наделжности Српској, које ће бити повучене, што је, каже, дигло галаму у свијету, посебно када је ријеч о повлачењу сагласности о Оружаним снагама.

– Од Оружаних снага БиХ немамо ништа, тамо Срби не иду, фали 40 посто Хрвата, а муслимани хоће да попуне те квоте. Буџетска ставка у буџету БиХ је највећа за Оружане снаге, износи 370 милиона, која реално речено, није никаква војска, али је велики потрошач – рекао је Додик.

Додатна ствар је да се иде у повлачење сагласности та да се морају смањити трошкови, рекао је Додик и додао и да 25 одсто Срба не жели да иде у Оружане снаге БиХ, те да би за десет година у тој војци било 80 одсто Бошњака.

Он је навео да ће донијети одлуку да у наредних шест мјесеци парламент припреми нормативно уређење, а први приједлог је да се преполови састав, ако не буде спремности написан је нови закон о ВРС и закон о демилитаризацији.

– Сигурно се не можемо вратити на старо – рекао је Додик и додао да се повлачи и сагласност о Високом судском и тужилачком савјету БиХ и индиректним порезима.

Четврта тачка посебне сједнице Народнескупштине је 140 закона који су донесени, који ће се поништити на подручју Републике Српске.

Додик је подсјетио да је помоћник државног секретара САД Габријел Ескобар звао телефоном људе у Републици Српској, за које је мислио да су важни, да одустану од свега, али они нису дали сагласност.

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић је, у име организатора, истакао да је инцијатива Републике Српске за враћање отетих уставних надлежности и повратак изворном Дејтонском споразуму једини пут ка успостављању владавине права и унутрашњег дијалога као основа за опстанак БиХ и будућност Републике Српске у таквој БиХ.

Архива