Додик: Ни ја, ни Српска не увлачимо Србију у дестабилизацију и не пријетимо ратом

18.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да да он сигурно није тај који пријети ратом, те одбацио оптужбе да он или Република Српска увлаче Србију у дестабилизацију.

– Ја сигурно нисам тај који пријети ратом. Али таква је атмосфера створена… А ова прича како ја `гурам` Србију у нешто – ја веома добро водим рачуна да не дође до проблема и да не дође Србија у проблеме. Ја не очекујем ништа друго, осим да Србија разумије ову ситуацију – истакао је Додик.

Он је додао да веома цијени то што предсједник Србије Александар Вучић ради и што је чини везано за економски развој Србије и што је позиционирао Србију на сасвим новим основама на међународном плану.

– Ја нисам тај, нити је Република Српска та, која вуче Србију у било шта. Ми очекујемо да Србија, као гарант Дејтонског споразума разумије оно о чему се ради и да на позицијама међународних односа покуша да све учини да то објасни. И то Србија и чини – рекао је Додик синоћ за ТВ „Прва“.

Наводећи да Српска не тражи од Србије оружје, нити то жели, Додик је запитао зашто би неко напао Србију, ако некоме Српска није по вољи.

– То је глупост. Неко овдје /у Србији/ покушава да унесе у јавни говор такве будалаштине, које апсолутно не стоје – нагласио је он.

Коментаришући изјаву Вучића да ће се Србија успротивити санкцијама против било кога у Српској, Додик је рекао да се тај став чуо од предсједника Србије веома јасно и да то веома цијени.

Што се тиче БиХ и повлачења надлежности Републике Српске, Додик је рекао да је за БиХ једини лијек сецесија, те поновио да он не изазива рат, него говори о формално-правном питању.

Архива