Додик: Нема препрека за изградњу гасовода од Раче до Бањалуке

03.12.2021 Актуелно

Цијена гаса остаје иста за Српску, а не постоји ниједно питање које може да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ након састанка са генералним директором Гаспрома.

– Оно што је веома важно, јучерашњи мој разговор са предсједником Путином је овдје потврђен. Ми ћемо имати исту цијену гаса у периоду како је то добила и Србија, до 31. маја. Након тога ћемо разговарати. Наши потрошачи могу рачунати на исту цијену, без обзира што је она много већа на свјетском тржишту – рекао је Додик.

Истакао је да је састанак са Милером прошао одлично.

– Наставак је ово наших добрих разговора од раније. Ми смо док је још био на дневном реду „Јужни ток“ разговарали о интерконекцији са Српском, једним аутономним системом снабијевања Републике Српске гасом, како би развили тржиште и како би добили што већу енергетску сигурност, ефикасност и безбједност као што то раде сви у свијету – рекао је Додик.

Нагласио је да је Милер потврдио своја опредијељења и томе ће се заједно радити на пројектима изградње гасовода и изградње гасних електрана.

– Био је одличан и високо пријатељски пословни састанак у којем се Српска опажа као важна и као простор у којем имају интереса овако велики гиганти као што је Гаспром да буде присутан, да шири своју мрежу понуде и капацитете. Веома сам задовољан састанком и сав напор пута се исплатио јер имамо добру подршку овдје и осјећање да ћемо заиста брзо радити на реализацију овог пројекта – додао је Додик.

Каже каже да нема питања које би могло да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке.

– Оно што ми треба да урадимо јесте да направимо оперативни план и крећемо ка томе. Разговарало се о свим елементима и дати су одговори на сва питања, те нема тог питања који би могао да заустави овај пројекат и то је довољно за данас. Радићемо да препознамо обавезе и да нема застоја са наше стране. Скупићу све надлежне да сагледамо сву ситуацију, дати хитне рокове што се тиче планске документације и информисати наше партнере – истакао је Додик.

Подсјећамо, Додик се у Москви састао с предсједником Русије Владимиром Путином којег је упознао о политичкој ситуацији у БиХ и изнио му ставове Српске.

Архива