Додик: Грађани ће на референдуму одлучити о новом Уставу

10.12.2021 Актуелно

Грађани ће на референдуму одлучити о новом Уставу Републике Српске, рекао је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ.

Додик је у Народној скупштини рекао да БиХ иде у правцу на који Република Српска није пристала.

– Ентитетски парламенти су ти који представљају истински извор стварног легитимитета у БиХ. Зашто не можемо да имамо оно што смо потписали? – упитао је Додик у Парламенту Српске.

Он је поручио да жели оно што је најбоље за Републику Српску.

– Мора се омогућити враћање овлашћења ентитетима, а не само њихово одузимање. Ово је један од важнијих дана за Републику Српску, дан у којем ће Српска утврдити начин на који ћемо се даље кретати – рекао је Додик.

Додик је нагласио да Српску сматра прилично одважним чланом БиХ.

– Српски карактер је могуће промијенити колико и исушити океан. Не желим само бољи аранжман за Српску, већ исто тако и за БиХ. Данас се суочавамо са новим изазовима, јер ако их не ријешимо, БиХ ће се распасти, а Српска кренути ка излазу – јасно је рекао Додик.

Он је поновио да су потребни разум и одговорност да ситуација не оде у сукобе, који ништа добро неће донијети.

– Дејтонски споразум је регулисан анексима, њих 11, који су потписали ФБиХ и Република Српска. А Република БиХ никада није призната. Та папирната република додатно је окрњена Вашингтонским споразумом – рекао је Додик.

Архива