Додик: БиХ нема без Срба и Српске

15.12.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас су бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, састанком са генералима такозване Армије РБиХ јасно показали своје намјере и нервозу.

– Схватају да не могу да издрже дебату да ли је нешто уставно или није уставно. То нема никакве везе са процесима покренутим у Републици Српској и нико у Српској није рекао да ће урадити нешто насилно, нити се то ради – поручио је Додик.

Он је истакао да је савршено јасно и разумљиво да БиХ нема без Срба у њој и Републике Српске као саставног дијела.

Додао је да је и амбасадорки Њемачке у БиХ Маргрет Убер рекао да њега не обавезује ништа што говоре њемачки званичници и да не може спријечити увођење санкција.

– Нису мене изабрали Нијемци, изабрао ме је мој народ. Ако ви уведете санкције, нико од Нијемаца неће моћи разговарати са нама, ни са једним начелником, ни са једним функционером из владајуће гарнитуре – рекао је Додик.

Говорећи о позиву Савјета Европе на уставну и изборну реформу у БиХ, Додик је рекао да Савјет овим позивом, али одбијањем захтјева Хрватске да се спомене конститутивност и легитимно представљање, показује ко руши концепт БиХ.

– Ако у Уставу, у члану један, пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и ако неко са стране покушава да то дерогира, онда се мијеша у унутрашње ствари, па таман то био Савјет Европе – рекао је Додик.

Он је навео да је позиција Хрвата у БиХ и Хрватске, у погледу питања конститутивности, иста као српска позиција, те да у БиХ нема ниједног рјешења без тога.

Додик је навео да је имао састанке са представницима Квинте и неким другима и да им је рекао да они имају мандате, након којих одлазе, а да „ми остајемо да живимо овдје и да нам не могу давати рјешења“.

Додик је рекао да странци траже безусловни повратак представника Републике Српске у Парламентарну скупштину БиХ и стављање на дневни ред закона који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, а да никакве понуде у том смислу нема.

– Рекли смо – повуците Инцково рјешење, па ћемо разговарати. Они не дозвољавају да им се ишта каже – рекао је Додик.

Архива