Цвијановић: Пребацивање кривице на Српску јефтин трик, партије из ФБиХ нису ни на трагу договора

16.12.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се наставак преговора о изборној реформи није десио, јер они који у њој учествују, а за сада су то политичке партије из ФБиХ, нису на трагу било каквог договора, а не због недавног засједања Народне скупштине Републике Српске.

Упитана да прокоментарише заједничку изјаву Делегације ЕУ и Амбасаде САД у БиХ о одгађању преговора о реформи Изборног закона у БиХ, Цвијановићева је изјавила Срни да што се тиче преговора унутар ФБиХ, колико се зна, нема помака, а било је и неких најава бошњачких партија да се намјеравају повући из тог процеса и сад им треба изговор.

– То што се у Сарајеву настоји свалити кривица на Републику Српску је јефтин трик. У ФБиХ ни три године од прошлих избора нису имплементирани изборни резултати. Да Изборни закон треба мијењати и спријечити различите злоупотребе је јасно и вјерујем да таква активност има подршку свих партија, али ту постоји претходно питање које треба ријешити, а односи се на легитимно представљање које траже хрватске партије – истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, помоћ са стране је добродошла, али суштински воља домаћих политичких актера је кључна.

– Наравно, разумијем да међународни службеници имају забринутости и у вези са засједањем Народне скупштине Републике Српске, али то није кључно за недолазак оних који се баве искључиво изборном реформом. И та питања која се везују за закључке Народне скупштине Републике Српске исто тако зависе од политичке воље политичких партија. И ми смо забринути за стање у БиХ, недостатак политичког дијалога између конститутивних народа, забринути смо због очекивања да вам неко с вана донесе рјешење, а поготово због настојања да се неутралише концепт конститутивности на којем почива БиХ – нагласила је Цвијановић.

Архива