Цвијановић: Након хистерије у политичком Сарајеву, специјални рат се преноси и на међународни ниво

22.12.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је на сцени најобичнија оркестрирана кампања гдје се, након хистерије у политичком Сарајеву, специјални рат преноси на међународни терен.

– Ко „вршља“ по записницима Делегације ЕУ и шта у њима пише или не пише, то ме не итересује. О томе нека они брину. Али је рецептура за манипулацију и дизање тензија јасна. Ако је било гдје европски комесар Оливер Вархељи рекао да је Инцко покренуо ову кризу у БиХ, онда само могу рећи да он уопште није усамљен у тој тврдњи, јер смо такво мишљење чули од многих и европских и неевропских званичника – истакла је Цвијановић у изјави за Срну упитана да прокоментарише писање „Гардијана“ да званичници ЕУ раде на „исправљању“ закона који је наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко након што су закључили да постоји ризик од изазивања поновног сукоба у регону.

Предсједник Српске је нагласила да сви они знају да је начин наметања тих законских измјена супротан европским и демократским принципима и да то значи да само фингирамо демократију у БиХ.

– Такође, и сви говоре да домаћи актери требају донијети неке сличне законске одредбе да би се избрисала још једна нелегална брљотина неког високог представника – рекла је Цвијановић у изјави за Срну.

Тврдити како је било који европски комесар одобрио сједницу Народне скупштине Републике Српске, нагласила је Цвијановић, обично је подметање и глупост.

– О нашим сједницама одлучују институције Републике Српске, а не европски комесари. Међутим, овдје је ријеч о једном ширем нападачком концепту. И он је усмјерен на Мађарску, јер је та земља заузела објективан и непристрасан став према актуелној кризи у БиХ. Чињеница да неко каже да не подржава санкције за Милорада Додика или Републику Српску је проблем и за политичко Сарајево и за њихове помагаче у континуираној акцији ширења лажи о стању у БиХ – указала је Цвијановић.

Иначе, додала је она, у том деструктивном Сарајеву радо би бирали власти и у Републици Српској, и у земљама окружења, а сад видимо да би и смјењивали и именовали европске комесаре.

– Зато се ту и наглашава како је Вархељи близак /Виктору/ Орбану, а забога, Орбан је рекао да ће ставити вето у случају да се предложе санкције за Додика, па је то довољно да се покрене ланац манипулације из сарајевске тровачнице. Ово је и у функцији спречавања Орбана да дође у најављену посјету БиХ – рекла је предсједница Српске.

Према њеним ријечима, ове остале тврдње које се односе на неко наводно распламсавање новог регионалног сукоба не треба посебно ни коменатрисати, јер је то већ опробани метод за привлачење међународне пажње.

– Пропустили су да примијете да регион прича о Отвореном Балкану и економском повезивању, а да само у Сарајеву причају о неком сукобу – закључила је предсједница Републике Српске.

Архива