Вулин: Република Српска спољнополитички приоритет Србије

06.11.2021 Актуелно

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је данас у Рибнику да ће Република Српска, док је предсједник Србије Александар Вучић, бити спољнополитички приоритет Србије и да сви Срби гдје год да живе могу да рачунају на безграничну подршку и помоћ њихове матице.

Вулин, који је у Рибнику обишао предшколску установу „Србија“, која је дијелом реновирана од донације коју је дала Влада Србије, истакао је да ће Србија наставити да помаже Рибник, Републику Српску, Србе и у Федерацији БиХ и свим другим бившим југословенским републикама.

– За нас Република Српска мора да буде онаква каква је предвиђена Дејтонским споразумом и никакво умањивање било каквих овлашћења Републици Српској за нас није прихватљиво – поручио је Вулин.

Истакао је да Република Српска није настала у Дејтону, већ да је настала борбом српског народа и да је у Дејтону само озваничена.

– Зато што је настала борбом српског народа, она не може ни на који начин да буде умањена ни угрожена. Ми Срби морамо да знамо да смо ми створили Републику Српску и да само ми можемо и да је изгубимо. Нико други не може да нам је одузме, умањи, само ми то можемо да урадимо – рекао је он.

Апеловао је на све носиоце политичких функција у Републици Српској да буду јединствени, сложни и да око кључних националних питања који подразумијевају опстанак Републике Српске буду јединствени и не дозволе себи да их надвладају сујете, а посебно не да почну да слушају странце и да им вјерују како их они више воле него што они воле једини друге и да ће им они донијети више добра него што ће Срби донијети Републици Српској.

Током посјете општини Рибник, Вулин је разговарао са начелником те општине Небојшом Караћом, предсједником Скупштине општине Душком Дакићем и замјеницом начелника општине Далиборком Давидовић.

Министар је нагласио да је Република Србија ту за Републику Српску и најавио да ће Министарство унутрашњих послова Републике Србије обезбиједити одређена ватрогасна возила за Ватрогасни дом у овој општини.

– Влада Републике Србије сваке године у буџету одреди ставку која иде за Републику Српску. Увијек смо били браћа, али од како предсједник Александар Вучић води Србију сада смо и браћа која дијеле и стварају, раде и која могу да покажи колико су помогли једини другима – рекао је Вулин.

Начелник Караћ захвалио је министру Вулину на посјети, истакавши да она показује да је Србија ту гдје год има српског народа и да је уз њега.

У име грађана општине Рибник, начелник Караћ је захвалио и предсједнику Вучићу и Влади Србије на помоћи.

Додао је да је на састанку министра Вулина упознао са пројектима који су уз помоћ Владе Србије урађени у претходном периоду, од реконструкције предшколске установе „Србија“, коју је Влада Србије помогла са 50.000 евра, до санитетског возила за Дом здравља и мултифункционалне подлоге за рукометно игралиште, које је донација покрајинске Владе Војводине.

На састанку је, како је навео, разговарано и о будућим новим пројектима који ће бити спроведени у наредном периоду, међу којима је и ватрогасни дом.

Министар Вулин положио је вијенац у спомен-соби палим борцима Војске Републике Српске.

Архива