Шулић: Изворни Дејтон – једини начин функционисања БиХ

18.11.2021 Актуелно

БиХ треба да се врати изворном Дејтонском мировном споразуму, што је једини начин функционисања ове земље и њених ентитета, изјавио је Срни потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.

Шулић, који је и посланик СНСД-а у Народној скупштини, рекао је да је Дејтон у посљедњих 26 година, нажалост, нарушен интервенционизмом и наметањима међународног фактора.

Поводом предстојећег обиљежавања 26 година од парафирања Дејтонског мировног споразума, Шулић је констатовао да се Дејтон не може мијењати без сагласности три конститутивна народа – Срба, Хрвата и Бошњака, те њихових легалних и легитимних представника.

Он је подсјетио да је СНСД увијек баштинио изворни Дејтон као основ и оквир постојања и функционисања БиХ и никада није одустао од борбе за изворну, дејтонску БиХ, о чему говоре и посљедње иницијативе о враћању надлежности Српске.

Напоменуо је да је Дејтонски мировни споразум зауставио рат у БиХ, те да је гарант мира и стабилности на овим просторима.

У недјељу, 21. новембра, навршава се 26 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Архива