Митровић: ПДП и СДС – опозиција против интереса и права Српске

01.11.2021 Актуелно

Предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић изјавио је да се поново потврђује да су ПДП и СДС опозиција против интереса и права Републике Српске потврђених Дејтонским споразумом.

Митровић је нагласио да су, негласањем у Народној скупштини за потврђивање вета који је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик уложио због прегласавања од два бошњачка члана Предсједништва БиХ, СДС и ПДП урушили уставно право Републике Српске да доноси коначну одлуку, а не бошњачко Сарајево.

Он је навео да план за уништење Републике Српске постоји одавно, те да су одузимање надлежности и пренос на ниво БиХ водили нестанку Српске.

– У такозваним реформама које су водили странци и када су на власти у Републици Српској били ПДП и СДС од 2001. до 2006. године, Република Српска изгубила је кључне надлежности – одбрану са војском, финансије – ПДВ, правосуђе, обавјештајно-безбједносну службу – истакао је Митровић у ауторском тексту за „Глас Српске“.

Те надлежности, тврди Митровић, омогућиле су да бошњачко Сарајево влада над Републиком Српском.

– Кључне четири надлежности пренио је Младен Иванић, хвалећи се тиме пред политичком академијом СДА и под њиховом заставом у Зеници у мају 2016. године – навео је Митровић.

СДС и ПДП, додао је Митровић, данима најављују да неће подржати приједлоге Милорада Додика за враћање неуставно отетих надлежности повлачењем сагласности из споразума за војску, Високи судски и тужилачки савјет и ПДВ.

– Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић сваки дан поздрављају одлуке /лидера СДС-а Мирка/ Шаровића и /предсједника ПДП-а Бранислава/ Бореновића, подсјећајући их тиме на обећања која су дали њима и странцима – тврди Митровић.

Према његовим ријечима, знајући да имају подршку СДС-а и ПДП-а, бошњачке структуре спроводе планове поништења Републике Српске.

Митровић је навео да је, када је Додик најавио захтјев за враћање отетих надлежности, кренула акција ућуткивања, свакојаких пријетњи, најчешће ратом, одрицања могућности да се надлежности врате ентитетима.

– Сви знају да бошњачки посланици у Парламентарној скупштини БиХ никада не би гласали за враћање надлежности Републици Српској, али не зна Шаровић. Он као подржава враћање надлежности, али да то иде преко парламента БиХ – значи никад – нагласио је Митровић.

Јасно је, сматра Митровић, да опозиција подржава статус кво са правдањем да „не треба распакивати Дејтон“, који је одавно распакован и накарадно промијењен на штету Републике Српске.

Он напомиње да опозиција то ради да би се додворила странцима, што је потврдио и замјеник америчког помоћника за западни Балкан Габријел Ескобар говорећи у Конгресу САД када је рекао да контролише ситуацију у Републици Српској преко опозиционих странака.

Митровић је указао и на изјаву предсједника Србије Александра Вучића да га је погодила чињеница да су амерички представници успјели да разбију српско јединство у Републици Српској.

– Милорад Додик често говори: Република Српска не угрожава територијални интегритет и суверенитет БиХ који јој припада по Дејтонском споразуму, али исто тако, имамо право и обавезу штитити територијални интегритет и суверенитет Републике Српске загарантован Дејтонским споразумом који су потврдиле Србија, Хрватска, САД, Русија, Њемачка, Француска, Велика Британија и ЕУ – навео је Митровић.

Према његовим ријечима, изгледа да СДС и ПДП имају обавезу према Ескобару, а не према Дејтонском споразуму.

– Док опозиција по захтјеву странаца покушава разјединити Републику Српску, дотле Бошњаци збијају редове. Како каже Фахрудин Радончић: „Не смијемо дозволити да Бакир Изетбеговић игра сам са српском и хрватском страном. Ту сам да помогнем Изетбеговићу“. То говори политичар кога је Бакир стрпао у затвор, судио му и радио о глави – наводи Митровић.

Архива