Ковачевић: Шмит ће бити додатни фактор раздора

03.11.2021 Актуелно

Кристијан Шмит ће, након свог једностраног извјештаја о ситуацији у БиХ у којем за све криви Републику Српску и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, бити искључиво додатни фактор раздора, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је очигледно да Шмит, без обзира на то како се представљао, није политичар који може допринијети побољшању односа у БиХ.

Он је за Вечерње новости изјавио да Шмит у извјештају за сједницу Савјета безбједности УН није написао апсолутно ништа, као што није писао ни Валентин Инцко, бивши високи представник.

– Овакву врсту извјештаја пишу најрадикалније струје унутар бошњачке политичке струје. Свако ко се разумије у политику у БиХ то види у извјештају – навео је Ковачевић.

Он је рекао да је евидентно да је Шмитов извјештај најрадикалнији икада написан у ОХР-у, и најједностранији.

– Овај назовидокумент фаворизује бошњачке политичке представнике, а окривљује Додика и представнике Републике Српске за све проблеме у БиХ – напоменуо је Ковачевић.

Медији преносе да је у Савјету безбједности усаглашена резолуција према којој институција високог представника неће бити поменута у коначној верзији којом се продужава мандат Еуфора у БиХ, као и да се Шмит неће обраћати на сједници.

Архива