Ковачевић: Потврђено да БиХ нема високог представника

03.11.2021 Актуелно

Кристијан Шмит неће говорити на сједници Савјета безбједности УН, нити ће ОХР бити поменута у тексту резолуције који је усаглашен на инсистирање Русије, чиме је дефинитивно потврђено да БиХ нема високог представника, каже савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић у изјави за Спутњик напомиње да је ово потврда да није успјела превара коју је Запад спремао да се кроз обраћање Шмита Савјету безбједности УН „призна његов легитимитет као високог представника“.

– Дакле, све оно што од почетка говори српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и представници Републике Српске да Шмит није високи представник, сада је и дефинитивно потврђено и у Савјету безбједности УН. Подсјећам да се никада до сада није десило да се одржи сједница Савјета безбједности о стању у БиХ, а да се високи представник није обратио – наводи Ковачевић.

Ковачевић напомиње да је дио међународне заједнице, а ту првенствено мисли на Запад и самог Шмита, жестоко лобирао да се продужење мандата Еуфора веже за верификацију тог њемачког дипломате као високог представника.

– Ми смо својим пријатељима у УН пренијели да је такав потез за нас недопустив и да немамо ништа против продужења мандата Еуфора, али да не дозвољавамо да се на било који начин спомињу ОХР и високи представник. И то је нешто што је од великог значаја за Републику Српску – истиче Ковачевић.

Он је нагласио да је сада јасно да ће бити управо онако како су говорили да ће бити продужен мандат Еуфору, али такозваног високог представника неће бити ни у каквој причи.

– Битно је и то што је Шмит свој скарадан и потпуно лажан извјештај мејлом послао на адресе чланица Савјета безбједности УН. С друге стране, у УН је директним путем прослијеђен и извјештај Владе Републике Српске. Тако да, уколико би било ко поменуо тај његов скандалозни извјештај, и те како ће се чути и за наш, који је за разлику од његовог тачан, прецизан и што је најбитније, заснован на чињеницама и Дејтонском мировном споразуму – наглашава Ковачевић.

На питање да ли може после овог пораза Шмита да се очекује његова освета кроз неке ригорозне мјере према Српској, Ковачевић каже да је сада још једном потврђено да тај њемачки дипломата нема било какав међународни легитимитет, а самим тим ни било какву снагу, нити утемељење да повуче било какав потез у БиХ.

– Уколико повуче неки потез, Република Српска ће то потпуно игнорисати, уз поштовање Устава БиХ и територијални интегритет БиХ и залагати се за то да се настави са поштовањем Дејтонског споразума, Устава БиХ и да се вратимо у оквире БиХ онако како то предвиђа Дејтонски споразум који смо сви потписали – нагласио је Ковачевић.

Шмит неће говорити на сједници Савјета безбједности УН нити ће ОХР бити поменут у тексту резолуције којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, односно мисије Алтеа, наводи се у тексту резолуције који је Савјет безбједности УН усагласио синоћ након вишедневних преговора.

За сједницу Савјета безбједности Влада Републике Српске упутила је 26. извјештај у којем се наводи да Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али и да инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

Архива