Додик за Гардијан: Нисам изабран да будем кукавица

29.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да он не жели неуспјех БиХ и да је погрешно представљен као неко ко жели сукобе, додавши да је „деликатна равнотежа“ Дејтонског споразума нарушена, а да је „најгори преступник“ био некадашњи високи представник Пади Ешдаун.

– Не, не желим да БиХ пропадне. Ја само желим да она постоји на основу Устава. Уколико не може тако да функционише, зашто би уопште функционисала? – упитао је Додик.

Додик је за британски Гардијан изјавио да и даље жели да се БиХ придружи ЕУ, упркос сталном одбијању земаља као што су Француска и Холандија.

– Од нас се очекује да се понашамо као да мислимо да ће бити проширења иако знамо да неће. У међувремену, они нуде неке програме и ми то цијенимо, захвални смо. Али ако хоће да нас приближе Унији, онда треба да прекину да ми постављају услове – рекао је Додик.

Додик је нагласио да и даље вјерује у Дејтонски споразум, али да је тај споразум узурпирао „странац који није изабран“ наметањем око 140 закона током мандата високог представника који није био демократски.

Српски члан Предсједништва БиХ напоменуо је да су све проблеме у БиХ направила четири „неизабрана“ странца.

– Високи представици и тројица судија /које је поставио Европски суд за људска права/, странци, у Уставном суду БиХ дјелују као координисано криминално предузеће против уставног поретка – рекао је Додик.

Говорећи о ратним дешавањима у Сребреници, Додик је нагласио да неће оспоравати пресуде појединцима и да нико не пориче да тамо није било злочина.

– Али, такође истина је да испричана прича није у потпуности истинита. Убијен је готово идентичан број Бошњака и Срба. Не постоји одлука у којој се наводи да је српски народ починио геноцид – истакао је Додик.

Када је ријеч о упозорењима о могућим санкцијама због најаве сједнице Народне скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности Српској, Додик је рекао да он није изабран да буде кукавица и да га неће обесхрабрити негодовање Лондона, Вашингтона, Берлина и Брисела.

Он је нагласио да ће га санкције и укидање финансирања из ЕУ само натјерати да прихвати инвестиционе понуде из Кине.

„Гардијан“ подсјећа да је Додик недавно разговарао са замјеником државног секретара САД Габријелом Ескобаром, којем је поручио да га не занимају пријетње у вези са даљим реаговањем Вашингтона, те да је рекао да га неће омести ни финансијске санкције Њемачке.

– Наравно, нисам равнодушан, али нисам изабран да будем кукавица – поручио је Додик.

Најавивши да ће се ускоро састати са предсједником Русије Владимиром Путином, Додик је рекао да му се свиђа када се састане са руским предсједником јер тада нема никаквих захтјева.

– Он само пита „како могу да помогнем“. Кад год сам разговарао с њим, никад нисам био преварен. Не знам на основу чега још да заснујем повјерење, ако не на томе. И /предсједник Кине/ Си Ђинпинг такође каже „ако постоји шта гдје могу да помогнем, ту сам“ – истакао је Додик.

Архива