Додик: У БиХ не пролази сила међународног фактора; Будућност само на основу Устава из 1995.

07.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да би замјеник помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар морао да зна да БиХ може да има будућност само на основу Устава БиХ на који су пристали сви 1995. године и ако се њени народи и ентитети буду борили за њу, а не Американци, Руси, Европљани или високи представници.

– Ако се међународни фактор заиста залаже да БиХ опстане, онда је и пред њима и пред нама прилично јасан избор, а то је Устав БиХ који нико не спори и који је недвосмислен – поручио је Додик за Срну упитан да прокоментарише посјету замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара БиХ и сутрашње одвојене сусрете са члановима Предсједништва БиХ.

Уколико Габријел Ескобар мисли да је криза у којој се налази БиХ изазвана да би, како он каже, Милорад Додик сачувао моћ и богатство, српски члан Предсједништва БиХ је рекао да жели одмах да му поручи да је џаба долазио, те да уколико не промијени оптику и сагледа чињенице које су очигледне, онда ће и сам допринијети атрофији земље коју су и Американци преко високих предствника и Уставног суда БиХ моделирали свих претходних година по жељама муслимана.

Он је рекао да у БиХ више не пролази сила међународног фактора, јер се на батине на овом простору огуглало, и зато ни сила ни пријетње не могу да получе резултат.

Додик је указао да је прича о корупцији, руском утицају, наводном богатству политичара у БиХ, што је омиљена поштапалица западњака, депласирана и стереотип који Американци одржавају како би сачували своје пројекције у БиХ.

Додао је да причом о корупцији и богатству политичара Ескобар покушава да деморалише грађане Републке Српске нудећи им аспирин за карцином који је метастазирао.

Он је упитао зар Ескобар мисли да грађани Републике Српске не виде шта се дешава посљедњих 26 година у којима су им отимали надлежности, шуме, земљиште, обиљежја, па и Дан Републике и зар толико потцјењује људе у Републици Српској сматрајући их толико кратковидим и неспособним да виде шта се годинама уназад ради од Републике Српске.

– Што се тиче моћи Милорада Додика она проистиче из подршке више од 380.000 гласова бирача које сам добио на изборима, а имовина коју посједујем је стицана напорним и законитим радом дуже од 40 година, и никада није оспорена ни пред једним судом ни у БиХ ни ван ње. Да бих сачувао своју имовину, а Ескобар зна да сам ја прије 26 година ушао у политику као имућан човјек, и да би сви људи у Републици Српској сачували своју имовину потребан нам је мир, стабилност и правна држава за коју се борим – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Архива