Додик: Српска има разумијевање у свијету

01.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да кораци на враћању отетих надлежности Републици Српској не могу да буду ризични за Српску, која данас има разумијевање у свијету далеко више него прије.

– Чак и они који имају анимозитет према Србима, посебно према мени, далеко боље слушају шта ми то имамо да кажемо, мало су „наћулили“ уши. Постоје часни планови Срба, постоје и рационални људи. Хоћемо своја права, никаква пријетња нас у томе неће омести“, рекао је Додик у интервјуу за „Политику“.

Он је истакао да Република Српска не потеже вануставне потезе, поручивши да су у Српској легалисти који ће да примјењују Устав.

– Ништа од онога што по Уставу припада БиХ нећемо доводити у питање. Фокус је на мјерама које су наметане незакоњем – рекао је Додик.

Он је истакао да се противници Републике Српске труде да направе атмосферу нервозе, психозе, нестабилности, па чак и призивања рата, али да од тога нема ништа.

– Правили су експеримент, илизују. Зато смо ту гдје јесмо, заглављени. Да смо имали чист рачун, искрен разговор, бавили бисмо се животом, радили конкретне послове и свима би било боље, па и онима који подмећу провидну бајку како нас до бољег живота води „функционална БиХ“ – рекао је Додик.

Он је истакао да се већ 30 година одавде шаље једино порука нестабилности, умјесто да су се сви држали Устава БиХ, да свако ради у складу са својим ингеренцијама.

Поводом најављене посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, Додик је рекао да су направљена два сета питања од који се први односи на оне ингереције на које је дата сагласност у условима страшних притисака, а други
на наметнуте законе за које није чак ни тражена сагласност ентитета, иако је то била обавеза.

Додик је поновио да ће бити повучена изнуђена сагласност коју је Српска дала за три питања – одбрану, индиректне порезе и Високи судски и тужилачки савјет.

– Биће прелазног периода у којем ће постојећа рјешења функционисати, док не створимо услове за дјеловање наших институција – рекао је Додик и додао да ће Српска забранити рад Високог судског и тужилачког савјета на простору Републике Српске и формирти нови.

У погледу директних пореза, Додик подсјећа да Српска стално остаје ускраћена за приходе и да је тек прошле године наплатила тридесетак милиона евра које су јој ускраћене прије десет година.

– Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ, припада ентитетима. То што јој је дато нећемо дирати. Све остало иде ентитетима – рекао је Додик.

Када је ријеч о 140 наметнутих закона, Додик је рекао да су сви они побројани једним законским актом и биће стављени ван снаге на простору Републике Српске.

– Биће забрањена њихова примјена. Ти закони ће се суспендовати у року од два, три или четири мјесеца, како не би настале правне празнине док Република Српске не обезбиједи потребну легислативу – рекао је Додик.

Када је ријеч војсци, Додик је рекао да је конципирано да састав војске треба да попуњава сваки народ трећином припадника, али да је половина хрватске квоте непопуњена, а недостаје и 30 одсто Срба.

– Муслимани праве своју војску, зато је тако пасионирано бране. Хрвати и Срби неће да раде у војсци. Била би боља одржива структура. Желимо да мање трошимо на војску, да не бацамо трећину буџета. Било би довољно да војска има 3.500 војника, а не 9.500, а да уштеђени новац усмјеримо на развој – рекао је Додик.

На питање да ли постоји уступак који би зауставио Републику Српску у намјери да прогласи неважећим инстиције БиХ на својој територији, Додик је запитао зашто би Српска за неку малу понуду одустала од права која има и нагласио да Српска не тражи ништа изузев права.

Он је оцијенио да ће посебна сједница Нароодне скупштине, која ће бити одржана средином мјесеца, бити једна од оних које ће бити камен међаш у политичкој историји Републике Српске и да ће се прецизно видјети ко се за шта залаже.

Напомињућу да Српска има разумијевање у свијету далеко више него прије, Додик је рекао да у Српској нису наивни и да се више од годину дана обављају разговори са многим људима од ЕУ, па до саме Америке.

– Имамо разумијевање у свијету далеко више него прије. Не рамзишљамо о концепту који би довео до сукоба. Веома добро смо размислили шта је то што би могло да их изиритира да нешто предузму – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска није против дијалога.

Он је рекао да је захвалан коалиционим партнерима који су веома заинтересовани да се ствари истјерају на чистину, те да сви скупа вјерују да је ово кључни тренутак за то.

Архива