Додик: Шмит прича неистине, неће бити девалвиране покренуте иницијативе из Српске

25.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да њемачки грађанин Кристијан Шмит прича неистине и да неће бити девалвирани напори и покренуте иницијативе из Републике Српске, већ ће се одржати посебна сједница Народне скупштине о повлачењу пренесених надлежности.

Додик је у изјави Срни поновио да се њемачки грађанин Кристија Шмит лажно представља као високи представник и да треба да престане да говори неистине чиме доприноси још већој конфузији у јавном дискурсу.

– Ми смо доставили материјале, извјештаје и све остало Народној скупштини и очекујемо да она одреди датум када ће бити одржана посебна сједница. У том погледу наш план остаје непромијењен. То је неколико тачака дневног реда које подразумијевају повлачење неколико раније датих сагласности и доношење одређених закључака који иду за тим да се у наредних шест мјесеци омогући да се нека питања ријеше – рекао је Додик.

Он је указао и да су свјесни ситуације и потребе да се, прије свега, одржи мирна и стабилна ситуација.

– Ми смо рекли да тих шест мјесеци можемо да прихватимо одређене разговоре о смањењу војних снага БиХ, да се оне преполове, тако и трошкови, а новац употријеби за неке развојне пројекте – појаснио је Додик.

Уколико се то не догоди, додао је, онда ће се у року од тих шест мјесеци приступити избору између двије алтернативе – једна је доношење закона о Војсци Републике Српске, а друга је закон о демилитаризацији Републике Српске.

– У том погледу све је јасно, о томе смо раније говорили, али постоје `душебрижници` попут њемачког грађанина Шмита који је спреман да трачари по Балкану и преноси своје импресије или неке закључке за које, и да је високи представник, не би имао никаква права – истакао је Додик у изјави Срни.

Он је навео да то говори о конфузији у којој се БиХ налази и да у том погледу нема никаквих промјена напора да се БиХ врати функционисању у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

За Шмита је рекао да се само дошетао у БиХ и да није ни чудо да се као „нека трачара“ бави препричавањем састанака којима није присуствовао и даје неке оцјене.

– Шмит је у апсолутној заблуди ако мисли да је он позван или признат да било шта коментарише – истакао је Додик.

Да је озбиљан високи представник, али није, Додик каже да би онда Шмит знао да је питање војске регулисано Анексом 1Б и да је готово изричито Дејтонским споразумом забрањено да се високи представник бави војним питањем.

Додик је подсјетио да је високи представник искључен из свега тога, а да су војна питања стављена у фунцкију војне мисије која је тада присутна, а данас се насљеђује Еуфор.

Подсјетио је и на недавно писмо команданта Еуфора који је обавијестио јавност да нема безбједносних изазова и да је, уколико и дође до формирања Војске Републике Српске, спреман да сарађује са том војском.

Према његовим ријечима, Анексом о војним питањима су трајно забрањена непријатељства између два ентитета и забрањен је прелазак једних снага на територију других снага.

Он је додао да је примјеном Анекса 1Б веома јасно на који начин је организована војна структура у БиХ, као што је примјеном Анекса 10 видљиво на који начин се бира високи представник и да он нема подршку Савјета безбједности.

Додик је навео и да је Шмит, када је боравио у Америци, могао да оде у зграду УН у Њујорку, гдје је Савјет безбједности и да „узме потврду о свом именовању, али да тога нема“.

Он сматра да је Шмит очигледно у једној чудној ситуацији, „кад устане мисли да јесте, а онда послије неколико минута схвати да није“, што се мијења у току дана, те подсјетио на народну изреку „нити зна гдје је дош`о нити гдје је пош`о“.

– Препричавати састанке на којима није био само припада онима који убијају доколицу и ништа друго – закључио је Додик.

Архива