Додик путује у Москву – састанак са Путином, али и са представницима Гаспрома

29.11.2021 Актуелно

Док не буде повучен наметнути закон Валентина Инцка, нема одлучивања у заједничким институцијама, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у емисији Други угао наше телевизије.

О томе, али и о иницијативи за враћање надлежности Додик ће упознати предсједника Руске Федерације Владимира Путина.

Српски члан Предсједништва БиХ путује сутра у Москву гдје би требало да се састане и са представницима Гаспрома и разговара о испоруци гаса за Републику Српску, и то по повољнијим цијенама од оних у Европи која је премашила хиљаду долара за хиљаду кубика.

– Ми са њима имамо већ уговор који смо постигли још у вријеме заговарања Јужног тока који је прекинут и пребачен на Турско – Балкански ток који је прошао кроз Србију. Сада се стварају услови да идемо даље. Потписали смо неколико важних меморандума у којима смо се договорили да се гради гасовод у коме ће Гаспром бити власник 60 одсто, а ми 40 одсто – рекао је Додик.

Додао је да ће Гаспром бити гарант за средства која ће се ангаживати преко банака да се изгради тај гасовод плус двије гасне електране на простору Републике Српске.

– Србија има 280, ми имамо 290 зато што морамо да платимо додатни транзит и то је та разлика. Ја вјерујем да ћемо за наше потребе и за потребе изградње гасовода и двије гасне електране постићи тај договор и да ћемо очувати ову цијену за овај период као што је то урадила и Србија, и да ћемо и ми наћи тај успјех који је постигао Александар Вучић и разумијевање Путина да ћемо и ми то наћи – истакао је Додик.

Навео је да се Русија показала као важан партнер Републике Српске, а све је резултовало економском сарадњом и испоруком енергената по повољнијим цијенама.

Састанак са Владимиром Путином у Москви наставак је низа састанака српског члана Предсједништва БиХ са свјетским и европским званичницима.

Архива