Додик: Предсједништво не може „дићи“ војску против Српске

01.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Предсједништво БиХ не може „дићи“ војску против Републике Српске, осим илегално, као и да полиција не смије да прелази ентитетску линију.

Додик је рекао да такве пријетње лидер СДА Бакир Изетбеговић, ионако не упућује Србима, већ странцима, не би ли свијет заплашио ратом.

– Постоје часни планови Срба, постоје и рационални људи. Хоћемо своја права, никаква пријетња нас у томе неће омести – рекао је Додик у интервјуу за „Политику“.

На константацију да се неријетко потеже аргумент о пријетњама миру, Додик је рекао да је циљ тога стварање психозе која се жели исфабриковати и кривица приписати Српској.

– Они се руководе мишљу да, ако не успију да направе психозу, проћи ће ово што ради Република Српска. А ако успију да је направе, спријечиће наше намјере и задржаће оно што је отето, умјесто да афирмишу мој приступ као једини нормалан. Тврде да разбијам Босну, а нисам једини који зна да само на основу дејтонских папира ова земља може да опстане – рекао је Додик.

Он је навео да се увијек сјети времена настанка Републике Српске, те да га то данас опредјељује у раду.

– Сјетим се момка који је смртно рањен у пробоју коридора. Посљедње ријечи нису биле јаук, само је рекао – ваљда ово неће бити узалуд – рекао је Додик.

Он је истакао да Оружане снаге БиХ нису јединствене, нису направиле кохезију, донијеле мање издатке, нити су људи завољели ту војску.

– Али, зато се показује да је ресор одбране згодно мјесто за злоупотребе, као када је војни министар отказао војну вјежбу са Србијом – рекао је Додик.

Он је истакао да је народ био измрцварен од рата, те да је Српска морала да прогута успоставу једне војске, али да је увијек рачунао на то да се не смије промијенити Устав.

Додик је подсјетио на покушаје промјене Устава БиХ током преговора у Бутмиру, код Сарајева, када су представнике народа затворили у војну базу, бацили нови устав на сто, што су представнци Српске одбили, након чега је услиједио фамозни Априлски пакет.

– Оба су пропала, и то је био први озбиљан пораз муслиманске концепције. И сада неко мисли да се вратимо на то? Знао сам да ће доћи дан када ћемо довести у питање оправданост постојања онога што није уписано у Устав – рекао је Додик.

Он је навео да су у Српској знали ће некадашњи високи предстанвик Педи Ешдаун отићи и да ће опасти снага и интерес САД.

– Е сада је вријеме да разговарамо. Да ли желите Босну? Нама она није проблем, не споримо њен интегритет, међународни субјективитет – рекао је Додик, напоменувши да на унутрашњем плану не постоји суверенитет БиХ, него то имају искључиво ентитети.

Он је подсјетио да су зато БиХ дате три надлежности и право да доноси неколико политика, као што је царинска, али да то не подразумијева и царинску службу БиХ, већ само доношење прпописа на том нивоу.

Додик је истакао да ће Српска донијети закон о војсци Републике Српске и да има пуно право на то, јер све то пише у Уставу БиХ, као и да оружане снаге једног ентитета не смију прећи на територију другог ентитета.

– Ми и не канимо да прелазимо. Ништа не радимо тајно, немамо скривене планове, не планирамо сецесију, већ афирмацију Устава. А они нека објашњавају да се ми понашамо незаконито – истакао је Додик.

Архива