Додик: Постоји снажан институционални блок за одбрану јединства

28.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ данас једина колонија у Европи, као и да за одбрану јединства Републике Српске постоји веома снажан институционални блок.

Додик је, говорећи о посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о враћању одузетих надлежности, нагласио да то више нису питања између власти и опозиције, него да ли сте за Републику Српску и њена права.

– Ми у Народној скупштини имамо већину. Наравно, имаћемо неку опозицију. Онај ко се сврстава на другу страну сврстава се на страну колаборациониста, што у суштини показују већ дуже. Ако су пристали на Ескобаров захтјев да не буде јединствен фронт онда то све говори – рекао је Додик за Спутњик.

Он је додао да је остао јединствен фронт у капацитету који има, а то је готово двотрећинска већина, предсједник Републике, српски члан Предсједништва БиХ, посланици у заједничким институцијама.

– У том погледу постоји веома снажан институционални блок за одбрану јединства Српске – истакао је Додик.

Ексобар, нагласио је Додик, није разбио тај фронт, можда је придобио неколико послушника.

– Ми нисмо афричко племе од прије 300 година кад су они могли да раде шта хоће – поручио је Додик.

Он је нагласио да су Срби увијек имали квислинге, тако да ће се овога пута људи који на Скупштини буду против овога или неће доћи да гласају показати управо као такви, а биће, каже, оно шта пише у Уставу.

– А наша права кажу да у Анексу 1 А пише да Република Српска има своју војску. Оно што ми радимо то је да ћемо повући своју сагласност о томе да се формирају оружане снаге БиХ – навео је Додик.

Говорећи о томе како објашњава то да се САД понашају као да је Сарајево 51. америчка држава, Додик је рекао да се они односе још горе и да је БиХ данас једина колонија у Европи, подсјетивши да су доскора имали високог представника, и да имају тројицу судија Уставног суда.

Додик је, коментаришући то што Кристијан Шмит каже да је одустао од приче о враћању војске и да су га наговорили неки регионални лидери, рекао да се ништа није промијенило од онога што је причано прије мјесец дана.

– Ми смо послали материјале у скупштину. Нико од предлагача то није повукао. Предложени су одређени закључци да се повлачи сагласност и оставља рок од шест мјесеци да се нормативно уреди та област. Од почетка смо говорили да смо спремни да војни потенцијал на нивоу БиХ буде преполовљен. Ако тога нема, имамо два процеса – напоменуо је Додик.

Он је појаснио да је један да се донесе закон о војсци Републике Српске која јој по Уставу припада, али је укинута насиљем међународног фактора, и друга, закон о демилитаризацији простора Републике Српске у погледу војних структура, не полицијских.

Додао је и да му је дегутанто да коментарише Шмита и да очигледно ту има неке врсте освете у пласирању неистина.

Одговарајући на питање да ли мисли да ће Запад да дозволи војску Републике Српске, Додик је рекао да је то пут којим Српска иде.

– То је пут којим идемо. Они су упорно настојали да нас гурну у НАТО савез. Зато разумијем генералног секретара НАТО савеза који стално нешто говори против мене. Не могу да вјерујем да сам ја толико значајна фаца. Али и даље му поручујем да Република Српска неће у НАТО и да је изразила своју вољу кроз одлуку Скупштине. Српска жели да остане неутрална, Српска није за НАТО и није ни за један други војни савез – нагласио је Додик.

Концентрација војске на простору БиХ увијек се кроз историју, како каже, лоше завршавала и зато је демилитаризација најбоља понуда.

Коментаришући то што је комесару ЕУ Оливеру Вархељију пренио да су представници Републике Српске спремни да се врате у институције уколико би био укинут Инцков закон и шта ће ако не буде укинут, Додик је поновио да се неће вратити.

– Нећемо се вратити. То је њима јасно. Ако је ико хтио да разбије БиХ, а очигледно је Инцко хтио, онда је у томе успио. Какав год био развој ситуације, па и кад се вратимо Босна неће никад бити као она од прије годину дана – истакао је Додик и додао да нема никаквог разлога за страх од избијања неког сукоба.

Према његовим ријечима, муслимани су у немоћи да спријече политичко дјеловање одлучили да пријете ратом.

– Активирали су своју стару пропагандну структуру да говоре о страшном Додику који нема ни војску, ни обавјештајну службу, који управља Републиком која је у неповољном окружењу, коју западне силе третирају као непотребну и у тим околностима се сваки дан борим готово из почетка. И њима је досадило да има неко упоран – рекао је Додик.

Он је напоменуо да су, док је ишао у Вашингтон, написали да се забрањује грађанима САД да са њим комуницирају, па га чуди како то комуницира Ескобар и амбасадор.

– Замрзнута је имовина Додику САД. Милорад Додик нема тамо имовину. Немам је ни у западној Европи. Оно што имам, имам овдје и нешто у Србији – каже Додик.

Архива