Додик: Никада више да се не догоди ниједна „Кристална ноћ“!

13.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас Аушвиц и одао пошту жртвама Холокауста.

Посјета Аушвицу долази у данима када се свијет са тугом сјећа „Кристалне ноћи“, у којој су нацисти прије 83 године отворили једну од најмонструознијих страница историје човјечанства.

Додик се уписао у Књигу жалости, истакавши да је „Кристална ноћ“ варљиво благонаклона титула која је била изговор за најтрагичнији, најсуровији и најнемилосрднији дио страшне људске историје.Додик посјетио Аушвиц и одао пошту жртвама Холокауста (фото: СРНА)

– То је било вријеме када су животи дјеце били несхватљиво безвредни. Најмрачније вријеме од свих времена. Нико не може бити невин као дијете. Судбина јеврејске дјеце тог времена била је застрашујућа. То нам је опомена и наш знак колективне одговорности да заштитимо сву дјецу свијета без обзира на све – написао је Додик поводом тужног сјећања на „Кристалну ноћ“.

Он је навео да је јеврејски народ прошао страшне патње током владавине нациста, те да истовремено страдао и српски народ под НДХ.

– Аушвиц је мјесто страдања Јевреја као што је Јасеновац-Градина мјесто страдања Срба. Ниједан кристал не може освијетлити тамну дубину бола невиних ни душе крвника. Сви заједно треба да се максимлано ангажујемо и дамо све од себе да се никада више не понови „Кристална ноћ“ – истиче се у тексту.

„Кристална ноћ“, позната и по називу „Царска кристална ноћ“, ноћ је када се десио велики погром широм Њемачке 9. новембра 1938. године.

Према многим историчарима, назив „Кристална ноћ“ одабран је цинично пропагирајући насиље као нешто метафорички „сјајно и блиставо“ за нацистичку Њемачку.Додик посјетио Аушвиц и одао пошту жртвама Холокауста (Фото: СРНА)

Аушвиц се налазио у јужној Пољској, 50 километара западно од Кракова и 286 километара од Варшаве, а име је добио по оближњем граду Освјенћим /Аушвиц на њемачком/. Након њемачке окупације Пољске септембра 1939, Освјенћим је прикључен Њемачкој и име му је промијењено у Аушвиц.

У концентрациони логор Аушвиц укупно је депортовано 1,3 милиона људи из разних дијелова Европе. Од тог броја, у овом злогласном логору побијено је 1,1 милион људи од чега је њих милион било Јевреја.Додик посјетио Аушвиц и одао пошту жртвама Холокауста (Фото: СРНА)

Већина жртава је убијена одмах по приспјећу у логор у гасним коморама Аушвица два у којима је коришћен гас циклон Б. Остали су умрли од систематског изгладњивања, принудног рада, неконтролисаних епидемија, у егзекуцијама стријељањем и у медицинским експериментима.

До данас су сачувани многи објекти логора Аушвиц. Они су званично под заштитом Државног музеја Аушвиц-Биркенау, основаног 1947, који има и функцију истраживачког центра за проучавање Холокауста.

Архива