Додик: Не прихватамо овакво правосуђе БиХ

08.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је са замјеником помоћника државног секретара САД, Габријелом Ескобаром разговарао и о наводној блокади институција, а како каже институције раде – и Предсједништво и Савјет министара. Да ли доноси одлуке, то је неко друго питање, истиче Додик.

– Кључно у нашој политици биће вођено тиме да реформама које они заговарају не можете да мијењате Устав. Ако се Устав не промијени у пратњи тих реформи које су донесене онда те реформе нису у складу са Уставом. Ми ћемо наставити да радимо у складу са Уставом БиХ, али не можемо да прихватимо овакав Суд, нити правосуђе БиХ и зато нећемо оклијевати да наставимо са нашим активностима. То је јасно речено Ескобару – истакао је Додик.

Он је додао да је Ескобаров одговор био да треба разговарати, за шта се и сам залаже и да нико у Републици Српској није против тога.

Додик је рекао и да су рашчишћавали неке ствари за раније дате јавне изјаве, али је нагласио да то више није важно.

– Имао сам прилику да разговарам нашироко о свим темама, а акценат је био на економији. Међутим, не може се дозволити да Уставни суд Српској одузме без икаквог основа право на земљиште и шуме и да се на то гледа благонаклоно – наводи Додик.

Он каже да ће одбацити те одлуке Уставног суда, у Народној скупштини потврдити законе и не треба нико да сумња, нити то да доведе у питање, имајући у виду да обрадиво земљиште и шуме јесу у власништву Федерације, а у Републици Српској нису, што је апсурд.

Према његовим ријечима, још један апсурд је што је Уставни суд раније својом одлуком потврдио да је Брчко дистрикт власник пољопривредног земљишта и шума, а Републици Српској након 30 година одузимају то право и „неки у Сарајеву мисле да ће то проћи“.

– Ми ћемо утврдити ново законодавство и тиме одбити инквизицијске и неуставне одлуке Уставног суда. Не могу више да прођу више залагања да је Уставни суд врховни. Није, он је врхова превара у БиХ и не можемо ми да прихватимо врховну превару, већ само владавину права, а то значи да Уставни суд може искључиво да одлучује о сагласности закона са Уставом БиХ и да не може да утврђује титуларе – рекао је Додик.

Архива