Додик: Наставља се сатанизација Срба из Сарајева

15.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се из Сарајева наставља сатанизација Срба и да су стално усмјерени ка томе да Републици Српској смање ингеренције, да се одмакну од Устава БиХ, од Дејтонског споразума и да за то окриве Србе.

– Они сматрају да смо ми агресори. Како је могуће да неко ко је, као ја, рођен у Лакташима, а да будем агресор на ту БиХ? То су стереотипи који трају и они неће нестати – изјавио је Додик.

Говорећи о посјети Аушвицу, гдје је у Другом свјетском рату страдало милион и стотину хиљада људи, већином Јевреја, али и велики број Срба, Додик је за РТС рекао да је први пут посјетио то мјесто и да је био веома затечен и тужан.

– Осјећај је ужасан. Волио бих да то нисам видио, али носићу се с тим – истакао је Додик.

Он је рекао да руководство Републике Српске са Израелом има одличну сарадњу и разумијевање, а да је посјета Аушвицу била искључиво однос према жртвама, свим жртвама у Другом свјетском рату.

Додик је рекао да за БиХ, која је дубоко подијељено друштво, не постоји рјешење и да све више људи у европским структурама добро разумије ситуацију.

Додик је истакао да народи у БиХ играју игре које су тој земљи наметнули велики играчи, као што су САД и Европа, који су у њу уложили неколико милијарди, а да при том нико није задовољан, а дефинитивно не Срби и Хрвати.

Он је подсјетио да ће Република Српска 9. јануара обиљежити 30 година свог постојања и да њени грађани живе за Српску.

Говорећи о евентуалној подршци самосталној Републици Српској, Додик је рекао да није довољна интерпретација његових ријечи да би Српску подржало седам земаља ЕУ.

– Не само земаља ЕУ – рекао је Додик.

Он је подсјетио да му је раније амбасадор Велике Британије рекао да Српски не би признало више од десет земаља, а да му је он на то одговорио да му је довољно и десет.

Додик је додао да су онда у Српској трагали који би то десет земаља могло бити.

– И тако смо дошли до једног броја пријатеља за које мислимо да добро разумију ситуацију. Они једнако тако желе мир, а и исто тако разумију, има све више људи у европским структурама који разумију ову ситуацију, али има и оних који су наслиједили стереотипе везане за 1991. и 1995. годину – рекао је Додик.

Архива