Додик: Апсурд да извјештај Савјету безбједности подноси неизабрани дипломата

01.11.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је извјештај Савјету безбједности Кристијана Шмита још један апсурд у којем извјештај поднеси неизабрани дипломата.

– То говори да је свијет у нереду. Ми нећемо средити свијет, можемо само да извлачимо закључке и да се сагнемо испод радара, али да не дозволимо да поред нас прођу прилике и да нас заплаше на основу „славе“ стечене на ранијој строгоћи – рекао је Додик за „Политику“.

Додик је оцијенио да је невјероватно мијешање изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара и озбиљан дипломатски безобразлук.

– Нама и не требају они на које он може да утиче и каже им шта да раде. Разумијем моћ Америке, шта све могу и шта су све радили. Али људи овдје морају да се ослободе притиска. Немам ни један проблем са Американцима у свијету, али и они морају да размисле зашто су већ у деценијама у проблему са Србима овдје – истакао је Додик.

Он је додао да се Американци држе излобираних политика и истрајавају на политици која је потпуно погрешна за ове просторе.

Додик је указао да амерички представник задужен за изборну реформу у БиХ Метју Палмер предлаже да се у БиХ укине етнички предзнак.

– Да престанемо да будемо Срби. Њима је прихватљиво да се зовемо „национална група“. Американци ће рећи да хоће мултиетничку земљу. Занимљива би била мултиетничност без Срба и Хрвата – рекао је Додик.

Он је навео да му уопште није разумски појмљиво шта они хоће, изузев што му се чини да је овдје ријеч о експерименту.

– Позивају се на причу о економији, а затворили су нам све могућности да изађемо на свјетско економско тржиште. У томе и лежи њихова моћ, али и то се промијенило – рекао је Додик.

Он је нагласио да је Вашингтон, сем војног, био политички и финансијски центар, а да то више није доминантно.

– Зато су нервозни, па враћају своју улогу на ригидан начин фаворизујући Бошњаке. Америку морамао уважавати, али она се не показује као објективан посредник. Често падну у искушење да намећу диктате. Они су и креирали нестабилност. Нису дозволили домаћим актерима да праве свој компромис. Наметали су непримјењива рјешења – рекао је Додик.

Архива