Цвијановић у Пентагону: Српска одлучно брани Дејтон и уставне надлежност

01.11.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је дaнас у Пентагону са замјеницом помоћника секретара за одбрану САД-а Лором Купер.

На састанку је разговарано о актуелним политичким и безбједносним темама у Републици Српској и БиХ, те безбједносним изазовима са којима се сусрећу земље региона, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је овом приликом нагласила чврсту опредијељеност институција Српске очувању мира и стабилности и истакла да је Република Српска одлучна да брани Дејтонски споразум и да у потпуности штити своје уставне надлежности.

У том контексту, предсједница Српске је истакла да цијени досадашњу сарадњу са САД у области безбједности, изразивши увјерење да ће она бити настављена и у наредном периоду, што су саговорнице и потврдиле те закључиле да постоји простор за цивилно-војну сарадњу нарочито у областима цивилне заштите и сајбер безбједности.

Предсједница Српске је нагласила да институције Републике Српске очекују избалансиран приступ свих међународних фактора када је у питању БиХ и изразила забринутост због тенденције да се приватизују заједничке институције и функције у тим институцијама од стране једне политичке странке и једног конститутивног народа, а на штету друга два конститутивна народа.

Предсједница Српске је упознала замјеницу помоћника секретара за одбрану САД-а да је Република Српска опредијељена за сарадњу са свима, у складу са својим уставним и законским рјешењима и у складу са исказаном вољом и опредијељењем њених грађана, наведено је у саопштењу.

Архива