Цвијановић: Српска се бори за очување уставних надлежности

21.11.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се Република Српска, 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, бори за очување и враћање својих уставних надлежности и нагласила да надлежности морају да буду тамо гдје је то Уставом предвиђено.

– Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумијевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Нажалост, истиче Цвијановић, Република Српска се данас бори за очување уставних надлежности и спречавање даљег развлашћивања.

– Али, ми желимо да ова држава функционише у миру и стабилности. Република Српска је мјесто у којем наши грађани остварују своја најважнија права. Из тог разлога сматрамо да је потребно да се ојачају њене институције, а да би се ојачале институције, надлежности морају да станују тамо гдје је то Устав рекао – нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, Република Српска се нашла у нелогичној ситуацији да објашњава цијелом свијету да је важно да се придржавамо Устава.

Цвијановић је навела да све оно што странци никад не би дозволили у својим државама, дозвољавају и промовишу у БиХ и истакла да је то унијело доста фрустрација у међусобне односе у оквиру БиХ, између конститутивних народа.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ – 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

Архива