Цвијановић: Слање писама и пријетње нису формула за успјех

17.11.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да слање писама и пријетње нису формула за успјех и указала на потребу разговора свих нивоа власти у БиХ.

Цвијановић је истакла да је потребан озбиљан дијалог, разговор између свих нивоа власти у оквиру БиХ, посебно два ентитета и представника три конститутивна народа, сигурна да се тада може доћи до рјешења.

– Слати писма и пријетити није формула за успјех. Никада није било и неће бити – рекла је Цвијановић, коментарушићи писмо које је државни секретар Ентони Блинкен упутио члановима Предсједништва БиХ. 

Према њеним ријечима, то није никаква покретачка снага и није нешто што може некога да подстакне или да уплаши.

– Овдје треба заузети сасвим један другачији курс кад је у питању међународни фактор – сматра Цвијановић.

Она је додала да тај међународни фактор треба да разумије да у БиХ постоје силни проблеми, да постоји спремност што се тиче Републике Српске да се они рјешавају и превазилазе, да су овдје још врло озбиљни, осјетљиви политички тренуци гдје се поједини народи, и Хрвати и Срби, боре за оно што им је устав дао, а не могу никако то да реализују.

Када је ријеч о Републици Српској, појаснила је, то су уставне надлежности, а са хрватске стране легитимно представљање.

– Ми те ствари треба да рјешавамо унутрашњим дијалогом, нити ће нама помоћи нити одмоћи било чије санкције – нагласила Цвијановић.

Што се тиче странаца и њиховог учешћа, она је оцијенила да би овдје било далеко боље да су они саставни дио добрих давања, добрих услуга да би се овдје могли договорити на унутрашњем плану.

– Овдје је суштински важно да се ми позабавимо да утврдимо шта су наши приоритети, видимо како можемо обезбиједити бољи амбијент и на који начин можемо живјети једни с другима, једни поред других да нико ником ништа не одузима. То је сређена и задовољна држава“, закључила је Цвијановић.

Архива