Додик: Неопходан повратак слову Дејтонског споразума

21.11.2021 Актуелно

Неопходан је повратак слову Дејтонског споразума и не видим ништа што би могло да буде боља понуда за БиХ из које морају да оду странци.

Додик је нагласио да „странци морају да престану да се мијешају у макро и микро живот, политички прије свега, да зову телефонима разне људе и да им пријете како ће увести санкције како би детерминисали политичке одлуке“.

– Можда је то некада и могло. Данас им поручујем да није могуће. То је видљив доказ на који начин се мијешају у унутрашње ствари земље за коју кажу да је суверена и самостална. Странци данас кажу оно што говоре 26 година и неуспјешно је, а то је да БиХ треба да будемо дио неких реформи – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поручио да то за Србе значи превара.

– Срби су незадовољни и сматрају да су преверени имплементацијом Дејтонског споразума, која је била изричито на штету српског, а колико видимо и хрватског народа. Ушло се у зачарани круг у БиХ, из којег нема излаза. Оно што видимо на међународној сцени јесте да је кренула сатанизација Срба и мене. Све је исто као што је било и раније, исти су медији и они који потписују чланке. Пошто су пронашли вјештицу која се по њима зове Милорад Додик и Република Српска, опет ништа нису ријешили. Мораће са овим народом да сједну и договарају се – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поручио да се може наставити са илузијом о антиуставној БиХ, како су је они успјели да направе, али да обмана, лажи и подметање не могу да буду озбиљна политика. Зато је потребно, наводи Додик, да се престане са осјећањем како су странци власници наших живота и како су задужени да нама доносе добро.

– Морамо се ослободити колонијалног статуса. Кад то кажем говорим за све народе у БиХ. Неопходно је ослободити се од колонизатора и учинити све да се у заједничком договору направи оно што је могуће – поручио је Додик.

Према његовим ријечима, основа за то треба да буде Дејтонски споразум.

– Свака одлука коју будемо доносили треба да буде наша, а не њихова. Кад кажем њихова, мислим на странце. Јер су они ти који 30 година нису хтјели да успоставе стабилно подручје, па се поставља питање гдје је њихова моћ? – закључио је Додик.

Архива