Република Српска ће подржати своју намјенску индустрију

11.10.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је штанд Техничког ремонта Братунац и Ваздухопловног завода Орао, који ће своје производе представити на 10. Међународном сајму наоружања и војне опреме Партнер 2021, који званично почиње сутра у Београду.

Овом приликом Додик је посјетио и штанд руске фирме Ростек.

Додик је најавио да ће Република Српска наставити да улаже и помаже своју намјенску индустрију.

Он је током посјете излагачима из Републике Српске навео да је потребна помоћ државе, која неће изостати, као и да Република Српска има право и хоће да подржи своју намјенску индустрију.

– Данас производња и промет наоружања су, очигледно, у снажном порасту, што говори о томе да је осјећај нестабилности у значајном дијелу свијета висок, што продукује захтјеве за новим борбеним средстивма, оружјем и муницијом – рекао је Додик.Фото: РТРС

Он је истакао да је с те комерцијалне стране веома важно да се Република Српска појављује као препознатљив извозник војне опреме и наоружања.

Додик, који је на Београдском сајму посјетио штанд Техничког ремонта Братунац, рекао је да је веома важано што постоји таква компанија у Српској у условима када је међународни фактор демонтирао намјенску индустрију у Српској, а у Федерацији БиХ оставио више од 10 фирми које се баве производњом војне опреме и наоружања.

– Апсолутно је важно да се и код нас на неки начин одржи традиција. Познато је да је ТРБ имао интернационални значај у бившој Југославији и захваљујем се његовом тиму што су успјели да рехабилитују значајан дио производње и успјешно се појављују на сајмовима овог типа – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, осим те чињенице, важно је да ова компанија у Братунцу запошљава неколико стотина људи, а има и намјеру да освоји и неке нове производње, од којих ће једна бити лоцирана у околини Бањалуке.

– Тако да ће, вјероватно, на неком сљедећем сајму бити презентовани производи те нове фабрике – рекао је Додик.

Фото: РТРС

Он је честитао и ТРБ и Ваздухопловном заводу Орао, која, такође, излаже на сајму наоружања у Београду, зато што су истрајни и зато што освајају страна тржишта.

– Наш МУП је направио уговор за 10 возила деспот, развијајући овај производ заједно са ТРБ-ом. Мислим да ћемо ићи и даље. Драго ми је што чујем да је значајан број возила, борбених средстава, продат и у друге земље и да у том погледу све то фино функционише – истакао је Додик.

Генерални директор ТРБ-а Славен Ристић захвалио је Додику за подршку сваки пут када ова компанија излаже на сајму наоружања и презентује своје производе и Републику Српску.

– Сваки пут нам да прилику да презентујемо и фирму и нашу политику и нашу будућност, у суштини. Без Републике Српске и без подршке Владе и државе, овакви пројекти не би били могући – рекао је Ристић.Фото: РТРС

Он је напоменуо да се ТРБ већ седам година у континуитету појављује на свим међународним сајмовима са новим производима, а данас представља возило „деспот“ са даљинско-управљивом борбеном станицом најновије генерације, као и пиштољ.

– Крупним корацима идемо напријед, запошљавамо људе, али без државе би то било немогуће – додао је Ристић.

Фото: РТРС

На овогодишњем јубиларном сајму учествују бројни реномирани произвођачи наоружања и војне опреме из региона и свијета.

Десети сајам наоружања и војне опреме Партнер одржава се у халама један и четири и на отвореном простору Београдског сајма, на површини од око 26.000 метара квадратних изложбеног простора.Фото: РТРС

Сајам је отворен до четвртка, 14. октобра.

Архива