Ковачевић: Чампара потврдио да је Уставни суд БиХ политичко средство Бошњака

08.10.2021 Актуелно

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је вечерас за РТРС да је смијешно и скандалозно да неко тврди да политичка изјава и залагање за враћање у оквире Устава представљају антиуставно дјеловање и нешто што Уставни суд треба на било који начин да осуди.

– То су политичке игре политичког Сарајева, политичких Бошњака и нешто што нема апсолутно никакве везе са реалношћу – рекао је Ковачевић коментаришући изјаву министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре који је затражио од Уставног суда БиХ да „покрене процедуру утврђивања привремене неспособности Милорада Додика за вршење функције члана Предсједништва БиХ“.

Ковачевић истиче да се враћање у оквире Устава, какав је једини на снази у БиХ и потписан и прихваћен између осталог и од Републике Српске као стране у Дејтону, не може сматрати антиуставним дјеловањем.

Поручује да Уставни суд БиХ, са троје страних судија које константно заједнички дјелују са бошњачким судијама, ради против интереса српског и хрватског народа и против интереса и уставних права и позиције Републике Српске.

Ковачевић каже да то потврђује и Чампарина изјава, те да је овакав Уставни суд искључиво политичко средство бошњачке политике.

Ковачевић истиче да „нико неће било каквим игрицама ни играма, па ни Уставни суд БиХ који је давно изашао из својих уставних оквира прописаних Дејтонским споразумом, осујетити Републику Српску да заштити своја права и коначно врати све оно што јој је на незаконит начин одузето и да све усклади са оним што су њена Уставом загарантована права“.

Архива