Додик: Враћање изворном Дејтону; Преиспитивање одлука и датих сагласности

01.10.2021 Актуелно

У Бањалуци је одржан састанак владајуће коалиције, предвођен предсједницима странака. Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да би током октобра требало да буде одржана посебна сједница НСРС како би Република Српска дала прави одговор на неуставно понашање Уставног суда БиХ.

Додик је истакао да је на данашњем састанку разговарано о најважнијим темама за Републику Српску у свјетлу одлука Уставног суда, како посљедње о Закону о шумама Републике Српске, тако и ранијих одлука које је овај суд доносио на штету Српске.

– Веома смо одлучни да одбранимо надлежности Републике Српске тако што ћемо одбити сваку врсту вануставног понашања и припремићемо посебну сјеницу која ће бити одржана у октобру – рекао је он и додао ће бити утврђен систематичан одговор Уставном суду БиХ који ће укључивати низ раније најављених мјера.

Додик је нагласио да ће бити преиспитана раније дата сагласност Републике Српске на одређене законе, као што је Закон о војсци, Закон о ВСТС и Закон о индиректним порезима.

– Реферираћемо се и на наметнуте одлуке високих представника, на свим нивоима, на нивоу Републике Српске и БиХ. На нивоу Републике Српске наметнуо је амандмане везано за Вијећу народа Републике Српске које није дио дејтонског уставног аранжмана. Све ћемо преиспитати и одбацити. Наше понашање биће искључиво са словом Дејтонског споразума – истакао је Додик.

Архива