Додик: Важно што се на Самиту чуо став Републике Српске

11.10.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома важно што су се на Самиту несврстаних у Београду чули ставови Републике Српске и да је овај скуп био прилика да у обраћању каже да је БиХ земља неслободе, протектората САД, једног броја европских земаља, Јапана и Канаде, те да те земље руше систем УН.

Додик је рекао да је имао прилику да каже да су те земље дио нелегалног Савјета за имплементацију мира, који је наметао одређена рјешења и давао подршку опет нелегалном високом представника, који се упустио у законодавну и уставну материју.

– Ово је била прилика да кажем да те земље руше систем УН да им није потребна дозвола Савјета безбједности УН за именовање сваког високог представника, што је овај пут изостало и да они покушавају да наметну човјека који, опет, блефира да је он неки високи представник и да има неку моћ – изјавио је Додик новинарима у Београду у паузи Самита.

Према његовим ријечима, то говори да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да договоре каква је БиХ могуће.

– Све друго води у раскол и то сам веома јасно рекао да је БиХ пред распадом и да то, ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним пријетњама санкцијама, а вјероватно ће ускоро почети да пријете и грубом силом – истакао је Додик.

Он је додао да је то својствено великим, арогантнима, који мисле да је све допуштено и зато је било важно да се то каже земљама које дијеле вриједности Покрета несврстаних, јер су многе од њих веома зависне од великих сила.

Додик је подсјетио да је у обраћању на самиту говорио и о томе како је систем међународне солидарности буквално пропао на почетку пандемије вируса корона, да су велике земље гледале само себе, а мале натјерале на готово хаотичну потрагу за медицинског опремом и средствима у то вријеме.

– Видим да је то искуство и свих других земаља, сви представници влада и министри управо истичу ту димензију једног хаоса, а то се касније пренијело и на вакцине. То је било потребно овдје рећи, подијелити и бити дио значајног дијела земаља које имају слично искуство – навео је он.

Додик је рекао да је разговарао и са предсједником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом, који је водио претходно засједање Генералне скупштине и који има амбицију да ова скупштина има далеко већи значај него до сада.

– Његова импресија је да је неопходно у времену овакве нестабилности апсолутно јачати глобалну организацију УН, с чиме се сам се сагласио – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је напоменуо да ће одржати, на маргинама самита, низ билатералних сусрета са министрима земаља Несврстаних, између осталог са представницима Ирака и Азербејџана.

Он је рекао да је Покрет несврстаних преживио 60 година са већим или мањим успјехом, али постоји, што говори о томе да основни принципи тог покрета важе и данас.

– То се десило у вријеме борбе за самоопредјељење народа и прављења нових држава које нису биле прихваћене од досадашњих својих завојевача и то је било вријеме у којем се промовисала слобода као императив свега – додао је он.

Архива