Додик: Са скупа у Бијељини послана порука, у Бањалуци фијаско опозиције

03.10.2021 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је Срни да је опозиција у Републици Српској потпуно стерилна, без јасних програма и порука што је показао и скуп у Бањалуци који су организовали, за разлику од окупљања у Бијељини са којег су упућене јасне поруке којима се тражи рад градоначелника или да се покрене његов опозив.

– Од опозиције нисмо могли да чујемо никаквих порука, осим истрајавања на класичним лажима што не може да буде основа за стабилан политички ангажман у дужем времену. То показује и тренутна ситуација у Бањалуци. Према ономе шта је употријебљено и колико енергије је уложено од појединца, у Бањалуци се јуче могло рачунати на око 100.000 људи, што није био случај и очигледно је да се ситуација значајно промијенила – истакао је Додик.

На питање Срне да прокометарише јучерашњи народни скуп под називом „Бијељина мора боље“, лидер СНСД-а је истакао да је Бијељина, можда, епицентар свега имајући у виду да је једна медијска кућа, односно БН телевизија инсистирала на наводној одбрани неких својих права тако што је наредила опозиција да се организује окупљање у Бањалуци.

Додик је нагласио да у Бијељини очигледно постоји озбиљно незадовољство људи радом градоначелника и они су одлучили на локалном нивоу да се организују и окупе.

– Колико знам није било организовања ни аутобуса, нити било каквих других долазака са стране што говори о томе да је структура која сматра да градоначелник Бијељине апсолутно не ради добро свој посао снажна и да ће се сигурно из тога произвости неки политички процеси везано за покушај активирања самог градоначелника или, ипак, његовог опозива – рекао је Додик.

Он је додао да су, објективно посматрајући, ресурси који су стајали на располагању људима који су организовали протесте у Бијељини далеко мањи и да су били локално мотивисани.

Према његовим ријечима, број окупљених људи у Бијељини је апсолутно оно што је позиција политике моћи у сваком погледу.

– Оно што је веома битно јеста да су оба окупљања и у Бијељини и у Бањалуци протекла мирно. То је један вид демократског дјеловања и свако има право да се организује као што је то учинио и СНСД прије мјесец дана када смо на Мраковици окупили око 20.000 наших чланова и разговарали о будућим активностима. Све што уђе у сферу угрожавања безбједности је неприхватљиво, а оба ова скупа била су апсолутно мирна без обзира на разне спекулације шта и како ће се дешавати – рекао је Додик.

Када је ријеч о скупу који је организовала опозиција у Бањалуци, Додик је навео да они већ дуже времена најављује митинг уз снажну медијску подршку њима наклоњених медија.

– Окупили су све опозиционе партије и претендовали су да привуку неколико десетина хиљада људи из Републике Српске како би наводно они изразили своје незадовољство. У том погледу, опозиција је асполутно доживјела фијаско, јер према полицијским изворима који су били јавно доступни било је око 3.500 људи до максимално 4.500 до 5.000, према онима који визуелно процјењују.

То је и сувише мало за активности које је предузела опозиција да би довела аутобусе из цијеле Републике Српске, а који су напрасно отказивани дан или два прије него што су требали да дођу на скуп. Двадесетосам полупразних аутобуса је опозиција успјела да доведе у Бањалуку што говори о малој снази и организованости опозиције на терену – истакао је Додик.

Он је навео да тако мали број људи, као и поруке које је јавност могла да чује са тог скупа показују да је опозиција без икакве политичке амбиције и програма.

– Износили су само бљувотине о којима су и у прошлости говорили, рециклирали старе теме и покушавали на лажима да одрже окупљеност. Сама чињеница да је било звиждања и да су се након митнга брзо разишли довољно говори. На њима је сада да билдују мишиће и да наставе са лажима које су и употријебили као разлог свог јучерашњег окупљања – истакао је Додик.

Било како било, додао је Додик у изјави за Срну, у сваком случају, да је било и 10.000 људи како они кажу, опет је дупло мање него што је СНСД окупио на Мраковици.

– Ми смо окупили 20.000 и то само свог чланства, без коалиционих партнера, а њихових пет, шест партија није успјело да окупи неки иоле завидан број – констатовао је лидер СНСД-а.

Архива