Додик: Предсједништво сведено на индивидуално дјеловање њених чланова

07.10.2021 Актуелно

Предсједништво БиХ је сведено на индивидуално дјеловање његових чланова, БиХ је у пат позицији из којег нема изласка, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Као примјере да је Предсједништо престало да постоји навео је понашање Жељка Комшића, министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковићеве, као и министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића који је донио одлуку да одгоди војни вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи.

Додик је рекао да нема логике у одлуци Поџића, поготово ако се занемаре два замјеника из реда друга два народа.

– То је занемарено, вјероватно су Комшић и /Шефик/ Џаферовић рекли да би то било добро. То су покварене намјере – истакао је Додик и навео да ће Народна скупштина донијети одлуку о повлачењу потписао са споразума о формирању Оружаних снага и позвати српске представнике да се повуку.

Он је рекао да са Бакиром Изетбеговићем нема суштинских договора.

– Република Српска је вратила своју снагу – рекао је Додик и додао да Кристијан Шмит блефира како је високи представник.

Он је поновио да је криза у БиХ перманентна, да БиХ никада није била јединствена ако није нека сила то наметала, те подсјетио како је у Уставни суд именован судија Албанац.

– То је перманентно стање, немогућност да функционише – рекао је Додик за Телевизију Пинк.

Он је навео да је направљен концепт Тужилаштва БиХ који је противуставан, морају се прихватити одлуке које се намећу, а ако се не прихвати онда је почињено кривично дјело.

Према његовим ријечима, Босном су незадовољни Срби и Хрвати, муслимани хоће централизовану, а криве Србе и Хрвате.

Он је навео и да је Хрватска због свог уласка у ЕУ занемарила Хрвате у БиХ, али сада су увидјели шта се дешава, поготово након избора Комшића као члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

За Габријела Ескобара, изасланика Стејт департмента за западни Балкан, је рекао како је на недавном састанку са члановима Предсједништва пренио како је његов предсједник припремио пакет санкција, те да му је одговорио да му не пријети.

Поново упитао како Косово може да буде самостална држава, а Република Српска не може.

Додик је истакао да Србија није мета за поткусуривање, захваљујући предсједнику Александру Вучићу враћена је на политичку сцену, те оцијенио да ће се брзо наћи рјешење јер се намјерно покушавају одвојити питања Косова и Метохије и БиХ.

Архива