Додик: Грађани да вјерују у оно што им говоре институције Српске

01.10.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је грађане да вјерују у Републику Српску и у оно што институције говоре.

Додик је изјавио да једина ствар која може да је сруши јесу колебљива национална вођства која би олако пристала да се одрекну онога за шта се овдје борило.

Он је истакао да неистине угрожавају читаво друштво, попут приче о кисеонику, да су људи оправдано забринути, а медији потпуно неодговорни.

– Дошло ми да направим удружење политичара да се сви можемо бранити, новинарско је да пита, а на нама политичарима да одговоримо – рекао је Додик синоћ за К3.

Он је нагласио да је у причи о кисеонику прва тврдња била да се трује народ, а потом је чуо да је то шверц, те указао како су неки спремни да због своје промоције раде све живо.

– Веома је тешко борити се против лажи, али је изнесена истина – истакао је Додик и додао да за изношење лажи постоји и кривична одговорност.

Додик је поновио да је кисеоник све вријеме био високог квалитета и да је многе људе спасио, као и да је и он био 21 дан у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и већину времена је користио кисеоник.

Он је нагласио да је Република Српска стабилна и да се добро снашла у пандемији, одговорила на прави начин, а похвалио је здравствени сектор како се понио у тој ситуацији.

Када је ријеч о политичком односу према томе, Додик је рекао да је Српска показала државне карактере.

– Чинили смо све да обезбиједимо све што је било неопходно, попут респиратора, у готово немогућим условима – појаснио је он.

Он сматра да ће вријеме показати да неиживљени појединци нису били у праву, да није тачна прича о медијском мраку у Републици Српској и поновио да БН телевизија „шири лажи“, као и да је „профитабилније бити ненормалан него нормалан“.

Додик је нагласио да је Влада, под вођством СНСД-а, учинила све да данас Српска има позитивне показатеље, односно најбоље економске бројеве.

Указао је и на то да је група западних земаља на овим просторима прихватила муслимански концепт, али да никада ниједну генерацију српских политичара није прихватила као равноправне саговорнике.

– Сада политичка памет налаже да се окупимо око идеје која се зове Република Српска – рекао је Додик који вјерује да ће Српска бити независна држава 2030. године.

Он је додао да је једина исправна ствар послије рата била разлаз, али је оно што је услиједило грешка Америке.

Према његовим ријечима, то је једина алтернатива када се не може постићи договор, било би добро и Бошњацима, направили би стогодишњи споразум о ненападању, позвали велике силе да буду гаранти.

– Не могу да вјерујем да причу да имају своју слободу, државу, они само претендују да овладају Бањалуком, Приједором, али не може то. Прије ће то нешто отићи – истакао је Додик, али је нагласио Република Српска неће довести до неких сукоба.

Желио би, истакао је, да престане америчка доминација у политичким притисцима, нагласивши да сви знају да БиХ не може да функционише, да нема консензуса, да муслимани хоће да потчине Србе.

Додик је поновио и да не подржава америчког изасланика Метјуа Палмера да сређује изборно законодавство, оцијенивши да су „Американци безобразни“, да не презају, као и да је свијет у хаосу.

– Покушава се наметнути доминације Америке на овим просторима – рекао је Додик и навео да се странцима даје превелики значај.

О ономе шта је урађено у протеклом периоду, Додик је рекао да може сваки дан да прича о томе, поменуо како нико није вјеровао да ће бити направљен ауто-пут, као и да ће се за пет, шест година повезати Српска ауто-путем са Србијом.

– Све што сам радио, радио сам веома озбиљно и покушавао да направим моћно – истакао је Додик и навео примјер Кошаркашког клуба Игокеа.

Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је да су на Мраковици, гдје се окупило 22.000 чланова ове странке, показали шта могу.

Он је додао да ће СНСД учинити све да осигура изборне услове да не буде примједби на њих.

– Мислим да нам ова галама на неки начин, политички гледано, иде у корист. Ја сам спреман, али нисам спреман да гласам за изборно законодавство које намећу Американци – рекао је Додик.

Архива