Цвијановић у Пољској: Поштовање Дејтона и уставног поретка претпоставка стабилности

20.10.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упознала је државног секретара у Министарству спољних послова Пољске Шимона Шинковског са позицијом и ставовима Српске у погледу актуелних политичких прилика у БиХ.

Предсједница Српске је истакла да је поштовање Дејтонског споразума и уставног поретка претпоставка политичке и институционалне стабилности у БиХ.

Током данашњег састанка у Варшави разговарано је о тренутној политичкој ситуацији у БиХ и региону, изазовима у процесу европских интеграција, као и политици проширења и односима унутар ЕУ, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике.

Саговорници су оцијенили и да се институционална сарадња Пољске и Републике Српске развија у добром правцу, те изразили опредијељеност ка даљем унапређењу укупних односа.

Предсједница Републике Српске борави у дводневној званичној посјети Пољској.

Раније данас, предсједница Цвијановић се састала са предсједником Сејма, доњег дома пољског Парламента, Елжбјетом Витек са којом је разговарала о могућностима додатног јачања институционалних веза између Српске и Пољске, али и стварању услова за унапређење различитих видова сарадње.

Предсједница Републике Српске разговарала је и са државним секретаром у Министарству фондова и регионалне политике Пољске Малгожатом Јаросињском Јединак, а на састанку је посебно апострофирана интензивна сарадња Српске и неколико пољских војводстава у различитим областима, те изражена опредијељеност ка даљем унапређењу односа.

Јачање економске сарадње и чвршће повезивање привредника из Пољске и Републике Српске биле су главне теме састанка предсједнице Српске са предсједником Балканско–пољске Привредне коморе Анџејом Зарајчиком.

Архива