Вишковић: У СДС-у руше здравствени систем и угрожавају здравље људи зарад политичке промоције

30.09.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да у СДС-у немају шта више рећи послије резултата анализе кисеоника који су добијени, а то је да се у Универзитетском клиничком центру и нашим болницама користи чист и сигуран кисеоник.

Упитан да прокометарише наводе упућене из СДС-а који се односе на рефернетност лабораторије која је радила анализу кисеоника, Вишковић је истакао за Срну да су они очигледно одлучили да се упусте у рушење здравственог система и угрожавање здравља људи ради политичке промоције.

Он је поновио да је анализу урадила Линде гас Србија Индустрија гасова а.д. Бечеј, а сертификат о акредитацији је достављен јавности, те додао да је Линде гас Србија урадила анализу квалитета кисоеника и за болнице у Федерацији БиХ.

– Влада Републике Српске је заштитила своје грађане од злоупотребе неодговорног директора Агенције за лијекове БиХ, и то је адреса на којој требају да питају да ли у Агенцији за лијекове БиХ имају опрему у лабораторији којом могу утврдити чистоћу кисеоника и зашто нису до сада урадили контролу кавлитета. То је посао Агенције и господа из СДС-а, немају шта мене питати – поручио је Вишковић.

Он је навео да у СДС-у знају да Агенција за лијекове БиХ нема опрему у лабораторији и да контролишу на основу декларације и сертификата произвођача који се доставља уз испоруку кисеоника здравственим установама и зато је јадно и срамно и нељудски од опозиције у Републици Српској која је изабрала да се манипулацијама, поигравањем са здрављем људи и рушењем здравственог система бори за политичке циљеве.

– Позивам директора Агенције за лијекове БиХ Александра Золака нека јавности покаже опрему у лабораторији којом могу утврдити чистоћу кисеоника. Нека одговори јавности који је стандард чистоће кисеоника који се користи у медицини и како се доказује? Позивам Золака нека одговори зашто није радио анализе квалитета и узорковање кисеоника? Шта се од марта ове године од када Мерс има дозволу до данас промијенило? Ко је контролисао кисеоник 2020, 2019, 2018. године – упитао је Вишковић.

Он је позвао Золака да престане да обмањује јавност и почне да ради свој посао.

 – Изношење спекулативних и непровјерених информација, којима су покушали изазвати панику и угрозити здравље људи, је кривично дјело. Као што сам најавио Влада ће против свих који су злоупотријебили службени положај, износили непровјерне информације и нанијели штету по здравље наших грађана и по здравствени систем поднијети кривичне пријаве – додао је Вишковић.

Он је нагласио да у Републици Српској постоји само један здравствени систем.

– Ми немамо два здравствена система, у нашим болницама, наши љекари лијече наше грађане. Увјерен сам и знам да су грађани препознали лажи, преваре и спиновања и то ће казнити на сљедећим изборима. Наши здравствени радници се сваки дан а посебно у овој пандемији вируса корон која нас је задесила и нас и цијели свијет сваког дана надљудским напорима боре за животе грађана. Овим путем им захваљујем на свему што чине за наше грађане и жалим због свих непријатности којима су их изложили функционери ПДП-а и СДС-а и покушали омаловажити њихов професионални кредибилитет – поручио је Вишковић.ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

Архива