Шеранић: Одговорност ће сносити онај који је дезинформисао јавност

30.09.2021 Актуелно

Одговорност за такозвану аферу „Кисеоник“ треба да сноси онај који је дезинформисао јавност, дизао панику и нанио штету, не само породицама, људима и пацијентима, него цијелом здравственом систему, рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите, гостујући у нашој емисији Печат.

– То ће бити даљи процес у који ће се и Влада Српске укључити. Нећемо дозволити да се на бази спекулација, инсинуација, спинова и разних перформанса деградира здравствени систем Републике Српске, и оно што је још важније, пацијената који се ту лијече – поручио је Шеранић.

Шеранић је означио и јасне кривце када је у питању такозвана афера „Кисеоник“.

– Афера је требала онима који су је произвели, најмање становницима Републике Српске. Очигледно је да је политика прешла све моралне границе и да овдје моралне одговорности нема. Почињемо да знамо све о свему, не само о фудбалу и вакцинама, већ сада и о кисеонику и сви се укључујемо у расправе, а да никакве стручности нема у тим расправама. Ако невјерујемо сертификатима и љекарима у њиховом послу, па коме ћемо да вјерујемо? Зар треба да вјерујемо градоначелнику Драшку Станивуковићу и његовим наводима? Ја сам рекао да ћемо ићи код њега да се лијечимо, јер он очигледно све зна – истакао је Шеранић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске наглашава да је очекивао овакве резултате анализе кисеоника.

– Очекивао сам овакве резултате. Овај кисеоник се користи већ 30 година. Не користи се само он у ковид одјељењима, већ и у оперативним третманима, у инкубаторима, код царских резова код порода. Вјерујем својим колегама који су под Хипократовом заклетвом, да би довели у питање процедуру и третман да су знали да нису етички. Ален Шеранић је најмање у свему овоме. Пацијенти, њихове породице, грађани били су у великој недоумици. Када добијете мејлове од тих људи да њихова леђа не буду плато за политичке игре, онда можете видјети колико је ово све било драматично у посљедњих неколико дана – истакао је Шеранић.

Осврнуо се и на тврдње предсједника СДС-а Мирка Шаровића да резултати анализе кисеоника нису добри.

– Шаровић не зна да интерпретира резултате, али то је небитно. Оно што се може на сертификату јасно видјети, у наслову медицински кисеоник, виде се референтне вриједности свих гасова од узорка од којих је узет, од кисеоника, карбон диоксида, карбон моноксида и воде и тачно се виде референтне вриједности према стандарду и оне које су измјерене. Све и један налаз који смо урадили апсолутно је исправан. У дну налаза се види оцјена која каже да је узорак који је узет у складу са стандардима Линде, односно лабараторије која је радила испитивање – објаснио је Шеранић.

Појавила се информација да је виђен и у Тужилаштву, па је Шеранић и то објаснио.

– Ради се о пријетњама мени и мојој породици на једном од портала, а када је у питању породица ја ту границу не желим и нећу да пређем – закључио је Шеранић.

Архива