Ковачевић: Кисеоник исправан, они који шире панику требало би да одговарају

29.09.2021 Актуелно

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је да је суштинска ствар за грађане Републике Српске да знају да је кисеоник који је употребљаван у Универзитетском клиничком центру и свим здравственим установама у Српској потпуно исправан.

– То је прави медицински кисеоник, идентичан медицински кисеоник какав се користи у свим најразвијенијим здравственим установама широм Европе. То је најбитнија ствар и сви пацијенти у здравственим установама треба да буду потпуно мирни. Дакле, користи се у потпуности исправан и сертификован кисеоник, потпуне медицинске чистоће – истакао је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ рекао да ће се лично заложити да се обезбиједе довољне количине кисеоника за Српску.

– Додик у овом тренутку максимално ради и посвећен је, заједно са другим људима из руководства Републике Српске и онима који брину о здравственом сектору, да се обезбиједе довољне количине кисеоника за пацијенте широм Српске. Ја сам у потпуности сигуран да ће успјешно да заврше и тај задатак – рекао је он.

Ковачевић је истакао да би они који шире панику зарад политичких поена требало да одговарају због тога.

– Страшно је неодговорно и бесрамно од људи који су довели до ове ситуације да нису изашли и рекли да постоје некакви бирократски проблеми, проблеми папиролошке природе када је у питању медицински кисеоник у здравственим установама Републике Српске. Али они су поступили како су поступили из одређених политичких разлога и изашли са тврдњом и оптужбама да наши здравствени радници у Републици Српској, који надљудским напорима спасавају животе у времену пандемије, гуше народ РС некаквим гасом за заваривање или отровом. Ја не знам и не могу да замислим неодговорније политичко понашање од тог, од тврдњи да се у УКЦ-у, који смо с толиким напорима довели до нивоа да буде један од најсавременијих центара у региону и Европи, гуше људи – нагласио је Ковачевић.

Додаје да би одговорни за изазивање панике морали да одговарају на исти начин као они који су довели до бирократских проблема.

– Знамо да медицински кисеоник некада није имао статус лијека, да је фирма која увози кисеоник добила све потребне лиценце за увоз медицинског кисеоника, за увоз лијека, да је настао проблем око регистарције те компаније за унутрашњи проблем за посао веледрогерије и то само зато што је Агенција за лијекове, под кадром ПДП-а, кршећи правила, процедуре у Министарству цивилних послова и самоиницијативно доносила правилнике који нису у складу са законом – рекао је Ковачевић.

Говорећи о одлуци Уставног суда о Закону о шумама Републике Српске, Ковачевић је рекао да ова, као и раније одлуке попут оне о пољопривредном земљишту, представљају атак на територијални интегритет Српске. Додаје да Уставни суд БиХ, као неко ко би требало да штити Устав, заправо доноси антиуставне одлуке.

Ковачевић поручује да ће одговор Републике Српске на ову и раније штетне одлуке бити јасан и недвосмислен.

– Република Српска поштује Устав БиХ за разлику од Уставног суда БиХ. Ми ћемо, у складу са Уставом Српске, у НСРС донијети одлуку да се враћамо на све оно што пише у Уставу БиХ. То значи да ће се све надлежности које су незаконито одузете Републици Српској и пренесене на ниво БиХ бити враћене Републици Српској и да ће се Српска повући из свих ти споразума и вратити уставне надлежности – рекао је Ковачевић, поручујући да „никакав закон не може бити изнад Устава“.

Када је ријеч о одлуци о привременом финансирању заједничких институција, Ковачевић је истакао да тиме нису прекршени закључци Народне скупштине Републике Српске.

– У закључцима стоји да се неће дозволити доношење одлука штетних по Републику Српску. Да одлука о привременом финансирању није донесена, морали бисмо издвојити 200 милиона КМ па још 70 милиона и то би била штета по Републику Српску, а ми смо то зауставили – рекао је он.

Ковачевић је поновио да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ и да Република Српска не прихвата његово нелегитимно именовање.

Говорећи о предмету које је Тужилаштво БиХ формирало против њега због, како је наведено, негирања геноцида, Ковачевић је рекао да не зна у којој фази је предмет, поручујући да нема ништа против тога да институције раде свој посао и да неће одустати од борбе за слободу.

Архива