Господин Шмит има проблем са чињеницама које су непобитне

22.09.2021 Актуелно

Предсједник Политичког савјета Савеза независних социјалдемократа, Славко Митровић, коментарисао је интервју Кристијана Шмита за Хрватску телевизију.

Шмит каже: „Врло је јасно да ме именовала међународна заједница, да ме именовао Савјет за  провођење мира. Ја сам у служби, овдје сам, живим. Све позивам да баратају чињеницама, а не својим поимањем свијета.“

Господин Шмит има проблем са чињеницама, а оне су непобитне:

ПРВО – не постоји никаква међународна заједница као орган било кога.

ДРУГО – По међународном Дејтонском споразуму у БиХ  не постоји функција „високи представник међународне заједнице“. У БиХ може постојати само високи представник страна-потписница Анекса 10. Дејтонског споразума, а то су Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска, док је „република БиХ“ престала постојати у Дејтону.

ТРЕЋЕ – у Дејтонском споразуму не постоји никакав савјет за имплементацију мира у БиХ. Било је некада, до 2000. године, самоизабрано тијело самоизабраних земаља које је само себе тако називало, али је и то престало постојати прије 20 година. Самозвани управни одбор савјета за имплементацију мира наставио је постојати и након тога, исто тако без утемељења у Дејтонском споразуму.

ЧЕТВРТО – Кристијана Шмита  за високог представника, покушала  је  именовати неформална група западних амбасадора у БиХ, чему се успротивила амбасада Русије, а потом и амбасада Кине. Савјет безбједности Уједињених нација који по Анексу 10. потврђује име високог представника као избор страна-потписница, одбио је именовати Кристијана Шмита за високог представника. Свој глас за Шмита нису дали  САД, Велика Британија, Француска и још 10 чланица, чиме је одбијен покушај његовог именовања од стране појединих сарајевских амбасадора који су грубо прекршили свој мандат и Бечку конвенцију о дипломатским односима.

 ПЕТО – Последњи високи представник Валентин Инцко поднио је оставку што је прихватио Савјет безбједности, па сада не постоји високи представник у БиХ.

Господин Шмит за себе каже да није дипломата, већ политичар. Поставља се питање – у чијој служби је и шта ради њемачки политичар у страној земљи који не „барата чињеницама, већ својим поимањем свијета“?

Архива