Додик: У БиХ нема договора, отцјепљење Српске се само намеће

30.09.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре да је данас разговарао са изаслаником Стејт департмента за западни Балкан Габријелом Ескобаром, те додао да се разговарало и о питању отцјепљења.

Додик је истакао да се отцјепљење Српске само намеће.

– У БиХ је немогуће направити договор, али ми поштујемо Дејтонски споразум  – рекао је Додик.

Истакао је да „Отворени Балкан“ представља добру иницијативу.

– Постоје и они који су то проблематизовали, али оваква иницијатива је дефинитовно добродошла и ми ћемо наставити у том правцу. Свака иницијатива која доводи до отварања граница добродошла је, како год да се она звала – додао је Додик.

Додао је је да су разговарали на захтјев Ескобара.

– Дотакли смо се и осталих важних питања као што  је потреба стабилизовања политичке ситуације у БиХ, која већ дуго живи у „неправу“ и у којој постоји високи представник кога ми не признајемо. Господин Ескобар, наравно, подржава улогу високог представника. Не плашим се санкција, већ сам под америчким – рекао је Додик.

Каже да је прошло је вријеме у којем ће Република Српска да трпи интервенционизам међународне заједнице, који је по правилу био уперен против Српске и Дејтонског споразума.

Додик је данас разговарао и са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, од које је тражио кандидатски статус и ублажавњење 14 европских захтјева.

Рекао је и да је добио увјеравања да је предсједница ЕК привржена идеји о проширења ЕУ, али је нагласио да тамо има других гласова који се чују и који шаљу другачије поруке.

Додик сматра да прича о европској перспективи, без редизајнирања идеја, сада није тако близу.

Амерички представник за изборну реформу Метју Палмер који је започео дводневну посјету БиХ најавио је да ће инсистирати на уклањању националног предзнака у избору чланова Предсједништва БиХ и делегата Дома народа Федералног парламента.

Српски члан предсједништва Палмеров приједлог оцјењује као неприхватљив. Наглашава – национални префикс је саставни дио Дејтонског споразума, Устава и одраз реалности БиХ.

Архива